ΥΓΕΙΑ

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Πατούλης: O Άδωνις καταστρέφει το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας, το οποίο είναι η εξειδίκευση που έχουμε σε γιατρούς και χειρουργούς, τείνει να γίνει μειονέκτημα με τις ευλογίες του υπουργού Υγείας.

Εάν όλες οι χειρουργικές ειδικότητες θα πάνε στο καθεστώς αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση, οι γιατροί αυτοί θα οδηγηθούν στην έξοδο από το ΕΣΥ, τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας κ. Γιώργος Πατούλης, προσθέτοντας ότι είναι φανερό ότι τώρα αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του υπουργού Υγείας.

Το πλεονέκτημα της χώρας μας, συνεχίζει, το οποίο η κυβέρνηση το βλέπει ως μειονέκτημα, είναι η υψηλή ποιότητα και οι ειδικότητες των γιατρών μας. Για τον λόγο αυτό, είναι περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και μεγάλες χώρες με παράδοση στην Ιατρική και στο κοινωνικό κράτος, όπως Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία δεν διαθέτουν τόσες ειδικότητες μεταξύ άλλων και χειρουργικές- έχουν πολλούς γενικούς γιατρούς- και για αυτό στο εξωτερικό, οι έλληνες γιατροί είναι ανάρπαστοι.

Είναι λανθασμένο το μοντέλο που προωθεί ο υπουργός Υγείας για έξοδο των εξειδικευμένων γιατρών εκτός ΠΦΥ. Αυτό το μεγάλο κεφάλαιο πάμε να το καταστρέψουμε, αντί να το διατηρήσουμε. Και επιπλέον, δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας και υγείας, αλλά και κόστους, καθώς οι γιατροί της ΠΦΥ με την επιστήμη και την γνώση τους, συγκρατούν τα περιστατικά και δεν τα κατευθύνουν με ευκολία στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα που είναι ο βαρύς όγκος των νοσοκομείων και άρα υπάρχει συγκράτηση του κόστους.

Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις δεν θα πρέπει να παρασύρονται, τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΠ, προσθέτοντας ότι «Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης αλλά για να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε την υγεία μας, πρέπει να πληρώνουμε αυτά που πρέπει».

Για την ιατρική κοινότητα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ υποστηρίζει ότι «η μεγάλη ερήμωση των αγροτικών γιατρών και η αδυναμία των κατοίκων να προσεγγίσουν τον γιατρό τους είναι ένα ζήτημα υπαρκτό, που μπορεί να λυθεί με κίνητρα, στους γενικούς γιατρούς, όπως μετά από τρία να απορροφώνται σε αστικού τύπου Κέντρα Υγείας που μαζί με την τηλειατρική και την γνώση τους πάνω στις Α΄Βοήθειες μπορούν να ελαττώσουν τις αεροδιακομιδές και να εξοικονομηθούν πόροι για το σύστημα».

Ένα μεγάλο ακόμη αγκάθι για το ΕΣΥ είναι έξοδος των γιατρών που τελειώνουν από την χώρα, με προορισμό άλλες χώρες του εξωτερικού. Ηδη το 40% που τελειώνει την Ιατρική σήμερα, φεύγει για το εξωτερικό.

Για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, υπογραμμίζει ότι η δαπάνη στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και συνεχίζει:

«Μόνο με το ηλεκτριονικό σύστημα έχουμε βελτιώσει την δαπάνη και θα πρέπει την ευθύνη της θεραπείας να την έχει μόνο ο γιατρός διότι έτσι ισχύει σε όλη την Ευρώπη γιατί ο γιατρός είναι υπεύθυνος για την θεραπεία του ασθενούς.

«Πάμε σε μείωση της ποιότητας της υγείας με λογιστικά κριτήρια, ο εξορθολογισμός θα μπορούσε να γίνει χωρίς να πειράξει τον χαρακτήρα της θεραπείας του ασθενούς η εμμονή σε αποτυχημένα μοντέλα από άλλες χώρες δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά», καταλήγει ο πρόεδρος του ΙΣΑ με νόημα.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Έντονη φημολογία για «δώρα» εκατομμυρίων σε Έλληνες αξιωματούχους

Τέλος στη δημόσια υγεία με υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη

Γιατροί σε Άδωνι: είσαι οικονομικός δολοφόνος (vid)

Δήμαρχος Τήνου: Γιατί μήνυσα τον Άδωνι

Στη Δικαιοσύνη κατά του Γεωργιάδη γιατροί από τη Θεσσαλονίκη

Εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ: Τα ψέματα του Άδωνι με χρονολογική σειρά

Κοινή έκκληση για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Υγεία

Οργή γιατρών για τις δηλώσεις Άδωνι περί δόξας και απολύσεων

Έξαλλος ο Χατζηνικολάου με τον Άδωνι: Ζήτα συγγνώμη!

Στη Βουλή οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω του μοντέλου ενός μειοδότη

Καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα λόγω του μοντέλου ενός προμηθευτή

«Αλχημείες» για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης