ΥΓΕΙΑ

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Στέρεψαν οι πιστώσεις των δημόσιων νοσοκομείων και ήδη άρχισαν να παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα και αναλώσιμα.

Το πρόβλημα είναι έντονο πλέον στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά στα νοσοκομεία της περιφέρειας οι ελλείψεις έχουν πλέον πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς σε πολλά έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα δυσκολία ακόμα και στην προμήθεια τροφίμων.

Τα αιτήματα για ενίσχυση των νοσοκομείων πέφτουν βροχή στο γραφείο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Μόνο ο Ευαγγελισμός χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου 14 εκατομμύρια ευρώ!

Ειδικά στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια για τη θέρμανση, με αποτέλεσμα σε πολλές κλινικές οι ασθενείς να ζεσταίνονται μόνο με τα αιρκοντίσιον.

Σε ερώτησή μας προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα για τα νοσοκομεία που έχουν βρεθεί στο κόκκινο, η απάντησή του ήταν χαρακτηριστική: «Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο στην Ελλάδα που να μην έχει εξαντλήσει τον προϋπολογισμό που είχε για το 2013. Όλα τα νοσοκομεία έχουν εξαντλήσει τα κονδύλια, ακόμα και τα Αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία συνήθως ήταν τα τελευταία νοσοκομεία που εξαντλούσαν τα κονδύλια τους, είναι τώρα στα όρια τους».

Η αρχή έγινε με το νοσοκομείο Αττικόν στις αρχές Νοεμβρίου όταν ο Διοικητής του ειδοποίησε το υπουργείο Υγείας ότι σταματούν τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης χρημάτων. Τελικά βρέθηκαν από άλλους κωδικούς του υπουργείου 2 εκατομμύρια ευρώ και ενισχύθηκε το νοσοκομείο.

Το ίδιο έχει συμβεί και με τον Ευαγγελισμό, ο οποίος μέχρι το τέλος του χρόνου χρειάζεται 14 εκατομμύρια ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες Δεκεμβρίου (8 εκατ. ευρώ) και για την εξόφληση των χρεών του. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες μεταφορά πιστώσεων από άλλους κωδικούς, όπως συνέβη με το Αττικόν, αλλά το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

euag

Στα νοσοκομεία της περιφέρειας η κατάσταση με την έλλειψη πιστώσεων επιδεινώνεται συνεχώς.

Χαρακτηριστικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιώργος Κωστάκης, οι χειρουργοί επιστρέφουν σε παλαιότερες χειρουργικε΄ς μεθόδους γιατί δεν έχουν σύγχρονα υλικά, ενώ σιγά σιγά σταματούν στο νοσοκομείο οι λαπαροσκοπικές χολοκυστεκτομές.

1

Επίσης, στα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στα αντίστοιχα κονδύλια των νοσοκομείων για την αμοιβή των γιατρών.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ

Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Βίντεο: Τα «άκουσε» ο υπουργός Υγείας από τους γιατρούς του Πειραιά

Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ