ΥΓΕΙΑ

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

ATTIKON: 1η Νοέμβρη σταμάτησε ο σχεδιασμός θεραπειών για καρκινοπαθείς

Εκτός λειτουργίας τα ειδικά μηχανήματα - Εκατοντάδες νέες διαγνώσεις «στοιβάζονται» σε λίστες αναμονής

Από 1η Νοέμβρη το νοσοκομείο «Αττικόν» δεν δέχεται νέους καρκινοπαθείς, επειδή έχει σταματήσει ο σχεδιασμός θεραπειών και η εξομοίωση ακτινοθεραπείας, λόγω παλαιότητας των συστημάτων.

Το διάστημα αυτό των 24 ημερών, οι νέες διαγνώσεις στέλνονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία, όπου όμως υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ και εκεί αντίστοιχα μηχανήματα βγαίνουν εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι την περασμένη εβδομάδα δεν λειτουργούσαν τα συστήματα σχεδιασμού θεραπειών στα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Αρεταίειο».

120225 ATTIKON2 resize

Αποτέλεσμα είναι οι λίστες αναμονής να επιβαρύνονται με εκατοντάδες ασθενείς που είναι σε μεγάλη ανάγκη, αφού -όπως τονίζουν γιατροί και ακτινοθεραπευτές- η θεραπεία των καρκινοπαθών πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να ξεκινάει χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά κινδυνεύει η ζωή τους και μειώνεται το προσδόκιμο ζωής. Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι κάθε μήνα στο «Αττικόν» διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 200 ασθενείς.

Ο υπεύθυνος αναπληρωτής καθηγητής της Μονάδας Ακτινοφυσικής είχε προειδοποιήσει εγγράφως από τις 23 Σεπτεμβρίου για το πρόβλημα, που επρόκειτο να χτυπήσει την πόρτα την 1η Νοεμβρίου. «Η Μονάδα Ιατρικής Φυσικής του Β' εργαστηρίου ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής δεν μπορεί να συνεχίσει το σχεδιασμό θεραπειών ασθενών μετά την 1η Νοεμβρίου 2013, λόγω ακαταλληλότητας των συστημάτων εξομοίωσης και σχεδιασμού (...) Λόγω των προβλημάτων που αναλύσαμε και παρουσιάζονται στην πραγματοποίηση εξομοίωσης και σχεδιασμού πλάνων θεραπείας, οι θεραπείες είναι επισφαλείς. Θεωρούμε ότι για την ασφάλεια όλων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο και θα πρέπει να αναμένουμε τα νέα συστήματα».

attikon nosokomeio

Παρόλο που ο σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων συστημάτων έχει ολοκληρωθεί, σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αγορών. Σύμφωνα, πάντως με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, το νέο σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει στην αρχή της εβδομάδας και να ξεκινήσουν νέοι σχεδιασμοί θεραπειών. Η καθυστέρηση αυτή, όμως, φόρτωσε τις λίστες αναμονής άλλων νοσοκομείων και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων καρκινοπαθών.

Το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει η δημόσια υγεία κάνει φανερό μία ακόμα πλευρά: τα νέα συστήματα κοστίζουν περίπου 600.000 ευρώ, ποσό που θα δεσμευτεί από τον προϋπολογισμό του «Αττικόν» για το 2014. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν ότι αυτά τα χρήματα θα λείψουν τον επόμενο χρόνο και θα δημιουργήσουν νέα κενά στην ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Διαβάστε επίσης:

Η απαξίωση της Υγείας: Bγήκαν από το Δαφνί και πήραν τους δρόμους (vd)

Μάχη για τη φαρμακευτική δαπάνη με φόντο τρομακτικές ελλείψεις

Στερεύουν οικονομικά τα νοσοκομεία, χωρίς υλικά και θέρμανση

Στο υπουργείο Οικονομικών η «καυτή πατάτα» της υγείας

Οι λίστες της θανάσιμης αναμονής του ΕΣΥ

Π. Κουρουμπλής: Τα δώρα της κυβέρνησης στις πολυεθνικές

Προϋπολογισμός – μαχαιριά στην Υγεία

Βίντεο: Τα «άκουσε» ο υπουργός Υγείας από τους γιατρούς του Πειραιά

Α. Ξανθός: Εθνική Πολιτική για τα φάρμακα των πολιτών

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

ΟΟΣΑ: Καταδικασμένοι οι Έλληνες από τις περικοπές στην Υγεία

Τροπολογία «δώρο» σε ξένες φαρμακοβιομηχανίες

Χωρίς παιδιατρική κάλυψη η Θεσσαλία

ΣΟΚ - Πέθαναν από καρκίνο επειδή δεν είχαν χρήματα για τη θεραπεία

Θεοδοσιάδης: Κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν

Μ. Βλασταράκος: Οι αριθμοί δεν έχουν αξία όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν

Δραματικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στο ΕΣΥ