ΥΓΕΙΑ

Ελλάδα όπως… Ιράκ

Ελλάδα όπως… Ιράκ

Σοκαρισμένοι Γερμανοί γιατροί είδαν καρκινοπαθείς και διαβητικούς χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, ανασφάλιστους να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, μητέρες να εγκαταλείπουν τα βρέφη τους

Καταστάσεις που θυμίζουν πιο πολύ εμπόλεμη περιοχή και όχι κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν οκτώ ακτιβιστές Γερμανοί γιατροί, οι οποίοι σοκαρισμένοι αναρωτιούνται: «Πώς να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας γιατί είναι ανασφάλιστος;».

Οι Γερμανοί γιατροί βρέθηκαν στην Αθήνα, καθώς ένας νεαρός ψυχίατρος, ο Αγοραστός Αγοραστός, εξέφρασε στους συναδέλφους του τη βαθιά αγωνία για τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα του και την ανάγκη του να κάνει κάτι για να βοηθήσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Οι εικόνες στις οποίες έγιναν αυτόπτες μάρτυρες, αφού περιόδευσαν την περασμένη βδομάδα μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία και ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αποκαλύπτουν πώς η Αθήνα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική πόλη.

«Είδαμε ασθενείς με φυματίωση κι άλλους που ακρωτηριάζονται γιατί δεν θεραπεύτηκε έγκαιρα το διαβητικό τους πόδι. Ο υπουργός Υγείας κλείνει με το έτσι θέλω τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ κι αφήνει εκατομμύρια πολίτες ακάλυπτους τουλάχιστον για ένα μήνα. Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετούν τα νοσοκομεία τα οποία καταρρέουν λόγω των μέτρων λιτότητας. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα δούλευε άψογα και δεν χρειαζόταν αλλαγές. Όμως εδώ οι πολιτικοί σας ενσυνείδητα το καταστρέφουν. Αυτό είναι ανήθικο, διαπράττουν λάθος κι ενώ το ξέρουν, προχωρούν», δηλώνει ένας εκ των Γερμανών γιατρών, ο Κρίστιαν Χάασεν.

«Συναντήσαμε μανάδες με ανήλικα παιδιά που ζουν σε σπίτια δίχως ρεύμα. Ανέργους που χάνουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα νοσήλιά τους. Μετανάστες που ζουν επί 18 μήνες σε τρισάθλια κρατητήρια. Καρκινοπαθείς που παρουσιάζουν μεταστάσεις γιατί δεν υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή. Μέσα σε ενάμιση χρόνο είδα μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα», λέει ο Μπέρναρντ Βίντερ.

Οι γιατροί από τη Γερμανία τονίζουν ότι δεν νοείται ένας άνθρωπος να είναι ανασφάλιστος, ακόμα κι ένας μακροχρόνια άνεργος και ότι στην Ελλάδα παραβιάζεται αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δικαίωμα στη δωρεάν, δημόσια υγεία.

Στο ερώτημα «τι κρατάει τους ανθρώπους και δεν ξεσπάνε επί της ουσίας» απαντά ο κ. Αγοραστός. «Οι άδειες βιτρίνες, οι μαγαζάτορες μέσα σε άδεια μαγαζιά, τα καφέ της πόλης χωρίς κόσμο, οι κατηφείς κι έτοιμοι για καβγά άνθρωποι παντού – όλα αυτά δείχνουν ότι η πόλη είναι σε βαθιά κρίση. Ως ψυχίατρος θα σας απαντήσω ότι όταν οι άνθρωποι τραυματίζονται βαθιά ψυχικά, παγώνουν. Δεν μπορούν να απαντήσουν στο δίλημμα fight or fly και καθηλώνονται. Χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν από το σοκ και να ενεργοποιηθούν ξανά».

Οι 8 γιατροί σκοπεύουν να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πίσω, στη Γερμανία. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη κανονίσει δημόσιες συζητήσεις και δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά έντυπα, ενώ θα βοηθήσουν και με αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και μηχανημάτων. «Θέλουμε να δείξουμε στους Έλληνες ότι δεν είναι μόνοι: δεν σκέφτονται όλοι οι Γερμανοί με τον τρόπο της Μέρκελ».

Διαβάστε επίσης:

Κίμωλος: 800 ψυχές έμειναν χωρίς γιατρό

Αγώνας αναζήτησης φαρμάκων για ασθενείς με σπάνια νοσήματα

ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ: Καταγγέλλει Γεωργιάδη και εξαιρέσεις

«Θερίζει» η γρίπη: Τρεις ακόμα νεκροί μέσα σε λίγες ώρες

Νοσοκομείο αρνήθηκε χορήγηση φαρμάκου, λόγω ανεπάρκειας πιστώσεων

Στην «τύχη» αφήνει τις ζωές των ασθενών η πολιτική του Α. Γεωργιάδη