ΚΑΙΡΟΣ

Σε κλοιό καύσωνα η Ελλάδα – Στους 40-41 βαθμούς ο υδράργυρος για 5 μέρες

Σε κλοιό καύσωνα η Ελλάδα – Στους 40-41 βαθμούς ο υδράργυρος για 5 μέρες

Κύμα καύσωνα και μάλιστα διαρκείας θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Καμίνι όλη η χώρα – Αναλυτική πρόγνωση με τις περιοχές που θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες - Έκτακτα μέτρα από τους δήμους

Ήδη από σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 36 βαθμούς που σε συνδυασμό με την υγρασία η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένα θερμό μέτωπο από την Αφρική θα χτυπήσει τη Νότια Ευρώπη. Τα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί ήδη στη γειτονική Ιταλία και κατευθύνονται προς την Ελλάδα.

Από αύριο Παρασκευή, 17 Ιουνίου και για τις επόμενες 5-6 ημέρες ο υδράργυρος θα ανέβει στους 40 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές της χώρας θα τους ξεπεράσει.

Το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα πλήξει κυρίως τη Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα), τη Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα), το Λεκανοπέδιο της Αττικής, την Αργολίδα, την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία. Σε αυτές τις περιοχές ο υδράργυρος ενδέχεται να αγγίξει τις μεσημεριανές ώρες ακόμα και τους 42 βαθμούς κελσίου.

Υποφερτή θα είναι η κατάσταση σε περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα που εξαιτίας της θαλάσσιας αύρας η θερμοκρασία θα καταφέρνει να διατηρείται 2-3 βαθμούς χαμηλότερα, γύρω στους 38-39 βαθμούς κελσίου.

Πιο αναλυτικά η μεγίστη θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους:

Την Παρασκευή (17/6/2016), στη βόρεια χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 37 με 38 και πιθανόν στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο (18/6/2016) και την Κυριακή (19/6/2016), στην Ήπειρο και τη βόρεια Ελλάδα τους 36 με 38 βαθμούς
Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο) τους 39 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (20/6/2016) η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στη δυτική και βόρεια χώρα αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Την Τρίτη (21/06/2016) αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Τι έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου στo Facebook

Ο καύσωνας φαίνεται να παραμονεύει στην "γωνία" το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, πολύ κοντά τελικά στην αναλογική μου εκτίμηση για τον φετινό Ιούνιο που είχε γίνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες!!

Φίλες και φίλοι, μέχρι το πρωί του Σαββάτου όλα έδειχναν ότι υδράργυρος δεν θα ''ξεφευγε" και πάρα πολύ από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας γιαυτό και προσπαθούσα να είμαι πολύ φειδωλός και επικριτικός όσον αφορά στη χρήση της λέξης "καύσωνας" , η σημασία της οποίας κατά τη γνώμη μου είναι βαρύνουσα όταν αφορά το σύνολο ενός πληθυσμού και η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επιπόλαια από κάποιους γνωστούς κινδυνολόγους από το διαδίκτυο αλλά κατά καιρούς και από τα άλλα ΜΜΕ για την προσέλκυση πολλών κλικς και αύξησης της ακροαματικότητας αντίστοιχα και μόνο, αδιαφορώντας τελείως για τις επιπτώσεις της!

13394088 1727922777447133 2388954128171883533 n

"Δυστυχώς όμως ένα δυνατό κλικ πιο απαισιόδοξα είναι τα βραδινά προγνωστικά στοιχεία (Σάββατο 11/6) για την θερμή εισβολή που αναμένεται από την ερχόμενη Πέμπτη και για το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και δείχνει κατά πάσα πιθανότητα να πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κατά τόπους και ως καύσωνας, μια εξέλιξη που δείχνει να επιβεβαιώνει με μεγάλη μου χαρά την αναλογική μου προσπάθεια - εκτίμηση που εξέδωσα στις 28 κιόλας του περασμένου Μαϊου και που είχα αναφέρει ως πιθανή κυρίως για το τριτο δεκαήμερο του Ιουνίου!

Ο φετινός Ιούνιος φαίνεται λοιπον ότι αποφάσισε να κάνει μια καυτή παρένθεση αφήνοντας διάπλατα ανοικτές τις πόρτες του... ουρανού στις πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονται καθ' οδόν τις επόμενες ημέρες από τη βόρεια Αφρική να εισβάλλουν στο εσωτερικό της Ελλάδας, ανεβάζοντας το παραπάνω διάστημα τον υδράργυρο τοπικά και πάνω από τους 40 βαθμούς Κέλσιου!

Αν δεν αλλάξει κάτι στα προγνωστικά στοιχεία τότε θα πρέπει να ετοιμαστούμε για να πάρουμε βαθιές ανάσες αλλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να περάσουμε ένα δύσκολο θερμοκρασιακά τετραήμερο (από την Πέμπτη 16/6 έως και την Δευτέρα 20/6)!

Ενδεικτικά η θερμοκρασιακή πορεία με τα βραδινά στοιχεία του Σαββάτου 11/6 για Αττική και Λάρισα από τα δύο μεγαλύτερα προγνωστικά μοντέλα, το ευρωπαϊκό (κόκκινη γραμμη) και το αμερικάνικο (πράσινη γραμμή), τα οποία και δείχνουν να ταυτίζονται σε μεγάλο πλέον βαθμό όσον αφορά στο τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Ανάλογες θερμοκρασίες αναμένονται και για τις περισσότερες γενικά ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια καθώς και τα ορεινότερα τμήματα η θερμοκρασία θα είναι έως και 5-6 βαθμούς πιο χαμηλή!

Για ότι νεότερο θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση!"

Σχετικές ειδήσεις