ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα πιο φθηνά λόγω κρίσης!

Πάσχα πιο φθηνά λόγω κρίσης!

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση στην αγορά έχει οδηγήσει στην μείωση των τιμών σε κρέατα, φρούτα και λαχανικά.

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει έως και 10,5% λιγότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος του φετινού τραπεζιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, από τιμοληψίες σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές - δημοτικές αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών, υπολογίζεται περίπου στα 102 ευρώ για μία πενταμελή οικογένεια.

Δηλαδή, μειωμένο περίπου κατά 10,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όποτε το αντίστοιχο κόστος του ανερχόταν περίπου στα 114 ευρώ, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση, της τάξεως του 8%.

Πέφτουν οι τιμές σε κρέατα, φρούτα και λαχανικά

Φθηνότερα κατά 10,44% σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται φέτος τα κρεατικά. Παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκε μεγάλη προτίμηση στα ντόπια αμνοερίφια, η παραγωγή κάλυψε τη ζήτηση και παρατηρήθηκε μείωση της τιμής, τόσο του νωπού αρνιού (17,11%) όσο και του κατσικιού (13,36%), ενώ πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (10,59%) και η χοιρινή μπριζόλα (0,68%).

Παράλληλα, η επικαιροποιημένη έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), παρατηρεί μεγάλη κάμψη των τιμών των αμνοεριφίων λόγω όξυνσης του ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα, εκτιμά το εύρος των τιμών για το αρνί στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ από 5,45 ευρώ το κιλό έως 6,95 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η μέση τιμή ξεπέρασε τα 7 ευρώ το κιλό.

Εξάλλου, μειωμένες είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τιμές φρούτων και λαχανικών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις τιμές που διαμορφώνονται αυτές τις ημέρες στην αγορά, προκύπτει ότι τα σκόρδα εισαγωγής Κίνας πωλούνται 54% φθηνότερα από πέρυσι, 52% έπεσαν οι τιμές στα κουνουπίδια, 50% έχει μειωθεί η τιμή στα καρότα, 49% έπεσε η τιμή σε λάχανα και αγκινάρες (το ζευγάρι), 40% στα κρεμμύδια τα ξερά, 44% στα κρεμμυδάκια τα φρέσκα, 42% στα μπρόκολα, 39% στις πατάτες, 37% στα κουκιά τα φρέσκα, 32% στα μαρούλια, 29% στο σπανάκι, 21% στο σέλινο, 20% στον άνηθο και στο μαϊντανό (ματσάκι), 17% στις τομάτες και τα κολοκύθια, 15% στα ραδίκια τα ήμερα τα ιταλικά, 10% στα παντζάρια και στα πράσσα, 2% στις μελιτζάνες τις φλάσκες ενώ οι πιπεριές και τα αγγουράκια έχουν την ίδια τιμή με πέρυσι και η τιμή του αρακά αυξήθηκε 7%.

Όσον αφορά τα φρούτα, τα λεμόνια πωλούνται ακριβότερα κατά 22% και οι φράουλες 33%, ενώ στην ίδια τιμή με πέρυσι είναι οι μπανάνες και φθηνότερα 32% είναι τα αχλάδια αμπάτε φέτελ, 25% τα εγχώρια ακτινίδια, 19% τα πορτοκάλια, 8% τα αχλάδια τα κρυστάλια και 3% τα μήλα.

Πιο γενικά, οι εκτιμήσεις των εμπόρων υπολογίζουν μείωση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων κατά 4%, στα μικρά καταστήματα τροφίμων και ποτών 9%, στα πολυκαταστήματα 11%, στα καταστήματα καλλυντικών 13%, στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης 18%, στα καταστήματα εποχικών δώρων 12%.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός τζίρος της πασχαλινής αγοράς κυμαίνεται ετησίως περίπου στα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και κατά την ΕΣΕΕ, ο φετινός τζίρος της πασχαλινής αγοράς αναμένεται να μειωθεί στα 4,5 δισ. ευρώ και ο τζίρος των τροφίμων στα 570 εκατ. ευρώ.