ΕΛΛΑΔΑ

ΤΩΡΑ: Ανεστάλη η απεργία σε ΟΣΕ και Προαστιακό

ΤΩΡΑ: Ανεστάλη η απεργία σε ΟΣΕ και Προαστιακό

Σε «τροχιά» μπαίνει πάλι ΟΣΕ και Προαστιακός.

Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την απεργία που είχαν εξαγγείλει ότι θα συνεχίσουν μέχρι αύριο, Τρίτη. Από το βράδυ αποκαθίστανται τα δρομολόγια των συρμών του ΟΣΕ.

Ωστόσο, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα τα λεωφορεία, παρά την απόφαση των τεχνικών (ΟΑΣΑ-ΟΣΥ) να αναστείλουν την απεργία τους και να προχωρήσουν σε διάλογο με τη Διοίκηση της εταιρείας. Τα οχήματα θα παραμείνουν στα αμαξοστάσια έως και αύριο, οπότε θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση των οδηγών, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση τους.

Ικανοποιημένη από την εξέλιξη εμφανίζεται η κυβέρνηση, με κύκλους του υπουργείου να δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ΗΛΠΑΠ, ΟΣΕ και οι τεχνικοί λεωφορείων «άκουσαν τη φωνή της λογικής και επιστρέφουν στις δουλειές τους» και να εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν και οι οδηγοί των λεωφορείων, προσθέτοντας πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην εφαρμοστούν οι νόμοι».

Οι τεχνικοί ΟΑΣΑ- ΟΣΥ ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Διοίκησης για διάλογο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κλάδου, Απ. Ραυτόπουλο. «Πρέπει σήμερα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Ραυτόπουλος.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι δεν υπάρχει αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι την αυριανή συνέλευση (σσ. θα ξεκινήσει στις 10:00), ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχουν και άλλες μορφές αγώνα, χωρίς να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό».

Ο κ. Σκούλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επίταξη και πρόσθεσε πως «εκβιασμοί δε βοηθούν στην εξεύρεση λύσης».

«Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά, πληγώνουν το επιβατικό κοινό, το οποίο εμείς σεβόμαστε» είπε και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο με προτάσεις για την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών, πρόταση για χαμηλό εισιτήριο -στην τιμή του ενός ευρώ- καθώς και δωρεάν εισιτήρια για τους ανέργους.

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις. Δεν ζητούν, είπε, την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προσαρμοσμένων στις εργασιακές ιδιαιτερότητες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στο Μονομελές Πρωτοδικείο απουσία των εργαζομένων, ο κ. Σκούλος έκανε λόγο για «δόλο» και σημείωσε: «Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη όσο και η Κυβέρνηση».