ΕΛΛΑΔΑ

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατά ΤτΕ

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατά ΤτΕ

Μάχη να μην πληρώσει 12 πρόστιμα, συνολικού ύψους 135.000 ευρώ που του επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δίνει από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Λ. Λαυρεντιάδης, ζητεί την ακύρωση ως αντισυνταγματικής, παράνομης και αντίθετης στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) της επίμαχης απόφασης της ΤτΕ διότι, όπως υποστηρίζει παραβιάσθηκε το δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως που προστατεύεται από το άρθρο 20 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι πριν την επιβολή κυρώσεων πρέπει να κληθεί ο ενδιαφερόμενος να αναπτύξει τις απόψεις του, ενώ πριν την επιβολή των προστίμων έπρεπε να είχε κληθεί σε ακρόαση δημόσιας συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της ΤτΕ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατόπιν πορίσματος ειδικού ελέγχου που διενεργήθηκε από τη διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Λαυρεντιάδης ως πρόεδρος και μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Proton άσκησε ανεπαρκή εποπτεία επί των υπαλλήλων, δραστηριοτήτων και υπηρεσιών της εν λόγω Τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεων της που απορρέουν από την τραπεζική νομοθεσία.

Παράλληλα, ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας τονίζει ότι σύμφωνα με τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του δικαστηρίου) η ΕτΤ είναι ανεξάρτητη αρχή και οι συνεδριάσεις της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων πρέπει να διεξάγονται δημόσια.

Για το λόγο αυτό έπρεπε να είχε κληθεί να παρέχει εξηγήσεις σε δημόσια συνεδρίασης της επίμαχης επιτροπής. Ακόμη, ο κ. Λαυρεντιάδης επισημαίνει ότι η δίκη για τα πρόστιμα δεν είναι «δίκαιη», με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ καθώς και ότι η επιτροπή που επέβαλε τα πρόστιμα δεν είχε νόμιμη συγκρότηση, αφού συμμετείχαν έξι διευθυντές της ΤτΕ, οι οποίοι εκ της θέσεως τους δεν έχουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, όπως επιβάλλει το άρθρο 130 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια η επιτροπή που επέβαλε τα πρόστιμα δεν έχει τα «εχέγγυα της ανεξαρτησίας».