ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Σιατίστης,Παύλος: Η Χ.Α. είναι ναζιστική και παγανιστική

Μητροπολίτης Σιατίστης,Παύλος: Η Χ.Α. είναι ναζιστική και παγανιστική

Ο ναζισμός είναι συνδεδεμένος "μόνο με την αθλιότητα", με "θύματα" και "με τίποτα καλό, ωραίο, αληθινό", τόνισε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Λέσχη Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, με θέμα "Ο ναζισμός δεν έχει φίλους, έχει μόνο θύματα", στο Αστυνομικό Μέγαρο, παρουσία αστυνομικών και μαθητών του 4ου λυκείου Ευόσμου.

"Δεν μπορεί να είμαστε Έλληνες και να είμαστε ναζιστές. Δεν μπορεί να είμαστε Έλληνες και να είμαστε απάνθρωποι. Δεν μπορούμε να είμαστε Έλληνες και να πιστεύουμε στη βία. Γιατί, ουσιαστικά, η δύναμη δεν είναι η βία που σκοτώνει - γιατί κάποτε θα σκοτώσει και εσένα - είναι η δύναμη της αγάπης" σημείωσε ο μητροπολίτης και πρόσθεσε: "Είμαστε μια χώρα που έχει ζήσει την εμπειρία του ναζισμού. Αν ξαναγυρίσουμε σε αυτή, έχουμε μπει στο χώρο της σχιζοφρένειας".

Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε ειδικά στη "Χρυσή Αυγή", υποστηρίζοντας ότι "δείχνουν ποιοι είναι από μόνοι τους", όταν μιλάνε, "αισχρολογούν" και "βρίζουν" και διερωτήθηκε τι κρύβουν μέσα τους "το άγριο πρόσωπο, οι αγριεμένες μορφές, που μερικές φορές σου δίνουνε την εντύπωση, ότι χρειάζονται και ψυχίατρο".

"Αλλά το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης. Τι ψυχή υπάρχει μέσα, τι χαλασμός υπάρχει, τι σκοτάδι υπάρχει μέσα; Αυτό το σκοτάδι καθρεφτίζεται στα μάτια, στα λόγια, στη συμπεριφορά. Αυτό που βλέπουμε, αυτό μαρτυρούμε. Αυτή η γλώσσα από ποιόν πολιτισμό προέρχεται; Υπάρχει πολιτισμός πίσω από αυτή τη γλώσσα; Υπάρχει καρδιά - οι Πατέρες της εκκλησίας μας είπαν: αν έχεις καρδιά θα σωθείς - υπάρχει καρδιά ; Δεν υπάρχει. Η γλώσσα εκθέτει. Και δείχνει τα όρια, το περιεχόμενο, τις δυνατότητες, αποκαλύπτει τα πάντα" σημείωσε.

"Άραγε ποιον πολιτισμό εκφράζουν οι φούρνοι, όπου ψήνονται οι άνθρωποι; Όλα αυτά τα πράγματα ποιο μέλλον μαρτυρούν; Και τελικά ποιος κατευθύνει αυτό το μέλλον;" υπογράμμισε.

"Η Χρυσή Αυγή δεν έκρυψε ποτέ ευτυχώς - τώρα τελευταία προσπαθεί να το μετριάσει - ότι είναι ναζιστική και ότι είναι και παγανιστική" πρόσθεσε ο μητροπολίτης, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική τους θρησκεία "δεν είναι τελικά η αρχαία θεοσέβεια", που θέλουν να επαναφέρουν, αλλά "η ίδια η οργάνωσή τους".

Υπενθύμισε την παλαιότερη αντίδρασή του "όταν επιχείρησαν να εμφανιστούν ως προστάτες του Χριστού και της Εκκλησίας", λέγοντας ότι "ουσιαστικά επιχείρησαν να γίνουν ο δούρειος ίππος, προκειμένου να παγιδεύσουν τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους", καθώς "πολλές φορές ξεχνάμε τις αλήθειες εξαιτίας πρόσκαιρων δυσκολιών και παθών μέσα στη ζωή μας".

"Βέβαια υπάρχει ένα 'αλλά'. Σας ρώτησα προηγουμένως, η 'Χρυσή Αυγή' έχει πολιτισμό; Και θα εδικαιούτο κάποιος να μου πει, γιατί οι άλλοι έχουν πολιτισμό; Και εγώ να σας πω, όχι. Αλλά η Ελλάδα έχει πολιτισμό. Και εμείς τελικά που κινούμεθα; Μήπως είμαστε εκείνοι, που εκείνο το όμορφο και το αρχαίο λόγιο 'εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρις' το κάνουμε, 'αμύνεσθαι, περί πάρτης' σε όλες τις εκδοχές;".

Ο κ. Παύλος υπογράμμισε ότι "κινδυνεύουμε πάνω απ' όλα από τον ίδιο μας τον εαυτό" όταν ξεχνάμε τις "αιώνιες αλήθειες" και συνέχισε: "Φτάσαμε εδώ γιατί πρώτοι εμείς παρασυρθήκαμε και αδειάσαμε τις καρδιές μας".

Αναφέρθηκε δε, στη δολοφονία του Π. Φύσσα, τονίζοντας: "Με τρόμαξε η ψυχρότητα, η μελέτη. Αυτός ο ψυχρός και άρρωστος τρόπος δείχνει ψυχές ισοπεδωμένες. Και σκέφτηκα πηγαίνοντας από το σπίτι σου αφού έχεις πάρει μια εντολή για να φτάσεις κάπου, δεν σε τσίμπησε η καρδιά σου; Δεν σου γεννήθηκε το ερώτημα: 'τι πας να κάνεις τώρα;'. Δεν προβληματίστηκες εις το ελάχιστο; Ήσουν, λοιπόν, τόσο πεθαμένος; Ήταν τόσο ισοπεδωμένη η ψυχή σου και πήγες τόσο ψυχρά και βάζεις το μαχαίρι και καρφώνεις την καρδιά του άλλου και το στρίβεις κιόλας, αν είναι αλήθεια. Αυτό είναι το πιο φοβερό απ' όλα, γιατί δείχνει πού φτάνει ο άνθρωπος. Κι εκεί θυμάσαι πάλι τις αιώνιες αλήθειες που λένε: 'Νους αποστάς του Θεού, ή δαιμονιώδης ή κτηνώδης'.

Σε ερώτηση για μητροπολίτες που είχαν διαφορετική στάση για τη "Χρυσή Αυγή" απάντησε ότι, "μετά τα τελευταία επεισόδια" δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας.

"Το μόνο άκρο είναι η βία" τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λέσχης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γ. Φεστερίδης, σημειώνοντας ότι η αποστολή της αστυνομίας είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

"Ο ναζισμός είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να υπαχθεί σε ορθολογική μελέτη" ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Β. Ελλάδος, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ευχαριστώντας τον μητροπολίτη για την παρουσία του.

Χαιρέτισε επίσης και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Μάρτυρας Ε': Μας έλεγαν ότι θα μπούμε στη Βουλή με τανκς!

Ενώπιον των ανακριτών ο βουλευτής της Χ.Α Στάθης Μπούκουρας

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Έρχονται νέες συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Κασιδιάρης: Θα πάρουμε τα όπλα και θα βγούμε στα βουνά

Ο Η.Κασιδιάρης ρίχνει... βόμβες στην εφημερίδα NEWSBOMB που κυκλοφορεί

Σημάδευαν με κέλτικο σταυρό σπίτια μεταναστών (pics)

«Η σκιώδης κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής»

Απομονωμένοι με τηλεόραση και εφημερίδες οι «3» της ΧΑ στον Κορυδαλλό

Μιχαλολιάκος: «Καθαρίστε» τον Περίανδρο και τον παλιό λοχαγό της Χ.Α.