ΕΛΛΑΔΑ

Συμβ. Πανεπιστημίου Αθηνών: Δριμύ «κατηγορώ» κατά Πελεγρίνη

Συμβ. Πανεπιστημίου Αθηνών: Δριμύ «κατηγορώ» κατά Πελεγρίνη

Βαριές κατηγορίες κατά του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη, ακόμη και για την διαχείριση των οικονομικών του ΕΚΠΑ, διατυπώνει το Συμβούλιο του Ιδρύματος με ανοικτή του επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Τον κατηγορούν για ζημιά 70 εκατ. ευρώ επί πρυτανείας του.

Στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) παρεπεμψε τον Πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεοδόση Πελεγρίνη, - με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος - ο υπουργός Παιδείας, παρά την αντίθετη απόφαση της Συγκλητου του πανεπιστημιου Αθηνων.

Αναλυτικότερα, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του επίμαχου Πρύτανη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ έκριναν ότι η Σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.

Αναλυτικά η επιστολή του Συμβουλίου του Ιδρύματος αναφέρει:

Το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με επανειλημμένες ανακοινώσεις του κάλεσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνη, να προστατεύσει τους άξιους υπαλλήλους του Ιδρύματος, απαραίτητους για τη λειτουργία του, να διαφυλάξει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες και το κύρος του θεσμού. Το Συμβούλιο δεν ζήτησε ποτέ από τον Πρύτανη να καλέσει την αστυνομία για να αποκαταστήσει την ακαδημαϊκή λειτουργία του ΕΚΠΑ, κάτι που αποτελεί δική του αρμοδιότητα και της Συγκλήτου. Ζήτησε να μην προβαίνει σε απλές προσχηματικές διαπιστώσεις περί αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας του Πανεπιστημίου και να ασκήσει ο ίδιος και η Σύγκλητος τις αρμοδιότητές τους ώστε να ανοίξουν οι σχολές και να γίνονται τα μαθήματα, όπως συνέβη σε άλλα Πανεπιστήμια όπου απεργούσαν οι διοικητικοί υπάλληλοι.

1

Δηλαδή, να απαιτήσει προσωπικό ασφαλείας (οι απεργοί διέθεταν συνολικά 11 άτομα -εκ των οποίων 4 για τη μισθοδοσία- για όλο το Πανεπιστήμιο και το πλήθος των κτηρίων του ΕΚΠΑ), να ελέγξει διοικητικά όσους δεν ανταποκρίνονται στο ανωτέρω καθήκον και να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, που επί σειρά ετών χρησιμοποιεί το Πανεπιστήμιο, τη φύλαξη των κτηρίων» αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος Δημήτρης Μπερτσιμάς.

«Αντ' αυτών ο κ. Πελεγρίνης πρωταγωνίστησε σε ανεύθυνες ενέργειες που είχαν πολύ σοβαρό κόστος τόσο για τους φοιτητές όσο και για το διδακτικό προσωπικό και έβλαψαν το έργο και το κύρος του ΕΚΠΑ και οι οποίες απαριθμούνται στην εκτενή ανακοίνωση του Συμβουλίου της 5ης/11/2013. Δεν προστάτευσε ούτε το διοικητικό προσωπικό που απεργεί, διότι σήμερα έφθασε να διεκδικεί αυτό που εξ αρχής είχε ο ίδιος την ευθύνη να πράξει, δηλαδή τη σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση του προσωπικού του Ιδρύματος. Αποκορύφωμα της ανεύθυνης στάσης του ήταν η εγκατάλειψη του Ιδρύματος εν μέσω διαπραγματεύσεων και της σοβαρότερης κρίσης στην ιστορία του, όπως ο ίδιος κατ' επανάληψη έχει αναφέρει, για να παίξει θέατρο στο Παρίσι, τον Ιουλιανό τον Παραβάτη, παραβαίνοντας το ύψιστο των καθηκόντων του, εκείνο του Πρύτανη του αρχαιότερου και εμβληματικότερου Πανεπιστημίου της Ελλάδας» προστίθεται.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική διαχείριση: «Ο κ. Πελεγρίνης ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται για την προάσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και ειδικώς του ΕΚΠΑ, ξεχνώντας ότι, εκτός των όσων συμβαίνουν σήμερα και πλήττουν καίρια το Ίδρυμα, επί θητείας του και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2012 που υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο, έχασε περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες του χαρτοφυλακίου κινητών αξιών, όταν ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΠΑ είναι 18 εκατομμύρια ευρώ. Από τις ζημίες αυτές, Euro 6.704.588,07 μόνον προέρχονται από την «αναγκαστική» διαχείριση της ΤτΕ κατά το PSI και οι υπόλοιπες από διαχείριση του χαρτοφυλακίου από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου των οποίων προΐσταται.

1435494 h0891645.limghandler

Να σημειωθεί ότι ο κ. Πελεγρίνης δεν πρότεινε στο Συμβούλιο κανέναν Αναπληρωτή Πρύτανη με αρμοδιότητα τα οικονομικά, αναλαμβάνοντας προσωπικά εξ ολοκλήρου την ευθύνη και παρά το γεγονός ότι του συνεστήθη να ζητήσει το Πανεπιστήμιο τη γνώμη ειδικών επιστημόνων σε χρηματοπιστωτικά θέματα. Για τον λόγο αυτό αλλά και άλλους που επίσης δείχνουν σοβαρή οικονομική βλάβη του ΕΚΠΑ κατά την πρυτανεία του κ. Πελεγρίνη, το Συμβούλιο Ιδρύματος με την απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2013 δεν ενέκρινε τον ισολογισμό του 2012 και ζήτησε ομόφωνα να γίνει άμεσα έλεγχος από ορκωτούς λογιστές τόσο στον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και στην εν γένει διαχείριση της Περιουσίας του Ιδρύματος καθώς και τον Ειδικό Λογαριασμό». Σε άλλο σημείο της επιστολής, το Συμβούλιο αναφέρεται στους χαρακτηρισμούς που διατύπωσε σε βάρος των μελών του ο πρύτανης:

pelegrinis-panepistimia-570-800x514

«Σε απάντηση όλων αυτών ο κ. Πελεγρίνης υπέβαλε αγωγή εναντίον των μελών του Συμβουλίου ζητώντας αποζημίωση 1.000.000 ευρώ και επεχείρησε επανειλημμένα να εμφανίσει το Συμβούλιο ως υποχείριο δυνάμεων που επιβουλεύονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έφθασε δε στο θλιβερό σημείο να παραλληλίσει διακεκριμένους επιστήμονες με δημοκρατικό ήθος και πεποιθήσεις με γνωστό φιλόσοφο «Ναζί» Πρύτανη. Δεν σταμάτησε όμως εδώ αλλά συνέχισε παρομοιάζοντας τους συναδέλφους του μέλη του Συμβουλίου ως «πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο». Τέλος, το Συμβούλιο του Ιδρύματος «καλεί εκ νέου το Υπουργείο Παιδείας να αποκαταστήσει άμεσα τον κατάλογο των υπό διάθεση υπαλλήλων, μετά από σχολαστικό έλεγχο των υπηρεσιακών φακέλων τους» αλλά και να «διασφαλίσει την κινητικότητα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά την ορθή αναμοριοδότητή τους».

Και καταλήγει: «Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου μας ακόμη και σήμερα δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση σε αυτούς, υπό το πρόσχημα της συνεχιζόμενης απεργίας, ενώ είναι γνωστό ότι το κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες είναι προσβάσιμο επιλεκτικά σε ορισμένους υπαλλήλους. Ο διάλογος και η συνεργασία σ' ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στο Ίδρυμα η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του».

Διαβάστε επίσης:

Νέα έκκληση Αρβανιτόπουλου στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ

Ο Αρβανιτόπουλος στέλνει τελικά στο Πειθαρχικό τον Πελεγρίνη

Την μη παραπομπή του Πελεγρίνη αποφάσισε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ

Πελεγρίνης: Πέμπτη φάλαγγα του Φράνκο το Συμβούλιο του ΕΚΠΑ

Ευσταθόπουλος: Βαρύ «κατηγορώ» στον υπουργό για την παραπομπή Πελεγρίνη

Χάνεται το εξάμηνο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ - Στο πειθαρχικό ο Πελεγρίνης

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι διοικητικοί του ΕΜΠ