ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.


Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος, οι οποίοι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βρίσκονται στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι αλλά και οι ενέργειες για να επανέλθει πάλι η Κεφαλονιά στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Νωρίτερα τη Δευτέρα έφθασαν στην Κεφαλονιά 2 μοίρες αλεξιπτωτιστών, 8 στρατιωτικοί γιατροί, 3 γιατροί της 6ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, και κλιμάκιο της μονάδας του Μηχανικού του στρατού. Ακόμα στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες μέρες 80 μηχανικοί της ΕΑΣ.

Στην Κεφαλονιά C-130 με σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης

kefa1

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί. Επιπλέον, για το νησί αναχώρησε C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το C-130 μετέφερε επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και ομάδα ανδρών των ΟΥΚ, οι οποίοι θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού πλησίον της προβλήτας στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσξς απέπλευσε και το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας ένα μικρομηχάνημα μηχανικού, 1 προωθητή γαιών, 1 φορτωτή, 1 εκσκαφέα τάφρου, 1 ανατρεπόμενο όχημα, 1 ρυμουλκό μεταφοράς μηχανημάτων, 1 αυτόνομο φωτιστικό πύργο, 1 ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, 1 όχημα τζιπ Mercedes 290 GD, 1 όχημα γενικής χρήσης Steyer, από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού και δύο οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας με επιπλέον το σκηνικό υλικό για την ανάπτυξη των μαγειρείων και διαμονής του προσωπικού, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες και 1 όχημα τζιπ Terrano.

2027102

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, αναμένεται να φθάσει ένα κρουαζιερόπλοιο για να φιλοξενήσει τους σεισμόπληκτους.

Το κρουαζιερόπλοιο, είναι χωρητικότητας 900 κλινών ενώ θα παρέχεται φαγητό. Το νέο καράβι θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι του Αργοστολίου καθώς είναι ο μοναδικός λιμένας του νησιού που μπορεί να το υποδεχτεί. Στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", που είναι μια εβδομάδα τώρα στο λιμάνι του Αργοστολίου, υπάρχουν διαθέσιμες για απόψε 250 κλίνες.

Ο καιρός στην Κεφαλονιά είναι πολύ κακός, με τσουχτερό κρύο και πολύ δυνατούς ανέμους, φαινόμενα που κάνουν την ζωή των σεισμόπληκτων ακόμα πιο δύσκολη.

Ο επαρχιακός δρόμος Αργοστολίου - Ληξουρίου παραμένει κλειστός καθώς οι πτώσεις ογκόλιθων αλλά και οι κατολισθήσεις εμποδίζουν την διέλευση των οχημάτων, ενώ με δυσκολία διέρχονται τα οχήματα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και το νησί είναι κομμένο στα δύο.

TΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ

«Δεν είναι ο ίδιος σεισμός με τον προηγούμενο. Πρόκειται για κύριο και όχι μετασεισμό», δήλωσε ο γεωλόγος και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε τηλεοπτικό σταθμό. «Πρώτη φορά βίωσα τέτοιο σεισμό στο νησί. Το ξενοδοχείο, που διέμενα, κόντεψε να καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Σεισμό 7 Ρίχτερ αναμένει μέσα στην επόμενη 10ετία στην Κεφαλονιά ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος όπως δήλωσε στο βραδυνό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή μου αυτό λέει, πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, διευκρίνισε δε ότι οι σεισμοί στο νησί είναι δύο διαφορετικοί, που προήλθαν από δύο διαφορετικά σημεία του ίδιου ρήγματος.

Ο κόσμος, είπε ο καθηγητής, να μην μπει στα σπίτια του αν δεν το επιτρέψουν οι μηχανικοί.

Διαβάστε επίσης:

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού