ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση-κόλαφος:Η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Έκθεση-κόλαφος:Η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Μια έκθεση με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία συνέταξε με εντολή της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου (αυστριακό Εργατικό Κέντρο) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων ο διεθνώς γνωστός νομικός, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστημίου της Βρέμης και στενός συνεργάτης του γερμανικού «Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ», Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.


Ορισμένοι όροι που έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθώς η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, παραβιάζουν και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση. Ο Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, σημειώνοντας πως οι δύο κοινοτικοί θεσμοί (ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που εκπροσωπούνται στην τρόικα δεσμεύονται από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κατακρίνει έντονα την τρόικα για τα μέτρα λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι η τρόικα έχει απαιτήσει δυσανάλογες παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο και στο κοινωνικό σύστημα της Ελλάδας.

Η τρόικα, αναφέρει, με την επιβολή μειώσεων στους μισθούς παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ενώ με την επιβολή διαφόρων άλλων δεσμεύσεων στην Ελλάδα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα για εργασία, στέγη, κοινωνική ασφάλεια και ιδιοκτησία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση κατώτατων μισθών, η μετάθεση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, οι περικοπές στο σύστημα υγείας ή ο περιορισμός της επιδότησης στην κατασκευή στέγης, ως παρεμβάσεις δεν καλύπτονται από το Δίκαιο της ΕΕ και εκτός τούτου δεν υπήρξε επαρκής εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

download

Ο καθηγητής Φίσερ-Λεσκάνο εκτιμά πως θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία προσφυγές που θα γίνονταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τόσο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για παραβίαση αρμοδιοτήτων συλλογικών οργάνων, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι καταγγελίες γίνονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, αναφέρει πως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσαν να γίνουν προσφυγές και «κατά ενεργειών κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζει, θα μπορούσε να ασχοληθεί με τα ζητήματα ως προς τη συμβατότητα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν προσφυγές κατά μεμονωμένων κρατών στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης:

Κάρας: Κι όμως η τρόικα πρέπει να φέρει σε πέρας το έργο της!

Κάρας: Η Ελλάδα δεν στέκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο

Κάρας: Η τρόικα ήταν αναγκαίο κακό

«Εμφύλιος» μεταξύ των ελεγκτών της τρόικας για Τσίπρα

Επιμένει ο Κάρας για τις αιχμές εναντίον Τσίπρα

«Αδειάζουν» τον Κάρας: Ο Τσίπρας μας παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την «χοντράδα» του Κάρας

Σκουρλέτης: Χοντροκομμένη και ψευδής η επίθεση του Κάρας στον Τσίπρα

Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωκοινοβούλιο βγάζει «λάδι» την Τρόικα

ΣΥΡΙΖΑ:Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί Κάρας για τον Α.Τσίπρα

Νγκοκ: Αναδιάρθρωση τώρα στο χρέος σας αλλιώς δεκαετίες λιτότητας!

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση