ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νγκοκ: Αναδιάρθρωση τώρα στο χρέος σας αλλιώς δεκαετίες λιτότητας!

Νγκοκ: Αναδιάρθρωση τώρα στο χρέος σας αλλιώς δεκαετίες λιτότητας!

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο, σχετικά με την οικονομική πολιτική, ο ευρωβουλευτής κ. Λιεμ Χόανγκ-Νγκοκ υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η πολιτική της μόνιμης λιτότητας είναι να αναδιαρθρωθεί άμεσα το ελληνικό δημόσιο χρέος.

«Αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος θα έχετε για δεκαετίες πολιτικές λιτότητας» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής. Επισήμανε ωστόσο ότι δεν αρκεί η αναδιάρθρωση και απαιτείται η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Οι δύο συνεισηγητές του Ευρωκοινοβουλίου κ.κ. Κάρας και Νγκοκ τάχθηκαν υπέρ της αντικατάστασης της τρόικας από κοινοτικούς μηχανισμούς που θα υφίστανται πολιτικό έλεγχο.

Παραδέχθηκαν μάλιστα, ότι η τρόικα αποτελεί ένα διακυβερνητικό εργαλείο που δεν απορρέει από το κοινοτικό δίκαιο και χαρακτήρισαν «προσωρινή» την λειτουργία της. Ο κ. Κάρας πάντως υποστήριξε ότι η τρόικα ήταν απαραίτητη για την έκτακτη αντιμετώπιση της κρίσης και μάλιστα ότι συνέβαλλε στην διάσωση της Ελλάδος. «Η τρόικα δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά είναι αποτέλεσμά της», είπε χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας ωστόσο την ύπαρξη λαθών στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.

27a73b8591119370b775a9fedaab08ce XL

Κάρας: Ο κ. Τσίπρας πάνω για από μία ώρα δεν μας πρότεινε τίποτα παρά μόνο μας εξέφραζε την ...στήριξή του

Την συνάντησή του στο Στρασβούργο με τον Αλέξη Τσίπρα στις 11 Δεκεμβρίου επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας για να αναφέρει προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρουσίασε - παρότι του ζητήθηκε - καμία εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική. Αντιθέτως - όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρας - ο κ. Τσίπρας στην ωριαία συζήτηση που είχε μαζί του ο επικεφαλής και τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, δήλωσε ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Κατά την συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής απαντώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο και την τρόικα, είπε επί λέξει:

«Συναντηθήκαμε στον Στρασβούργο με τον κ. Τσίπρα επί πάνω από μία ώρα και τον ρωτήσαμε ποια είναι η εμπειρία σας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ποιοι είναι οι στόχοι σας, ποιες είναι οι προτάσεις σας, τι μπορείτε να κάνετε καλύτερα και επί μία ώρα δεν έλεγε τίποτα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μόνο που είπε είναι ότι στηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλει να του δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στις συναλλαγές και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καμία κριτική άλλης μορφής. Το μόνο που είπε είναι ότι θα μας στηρίξει στην Έκθεσή μας. Αυτό έχω να πω. Είχαμε αυτή τη συζήτηση, πάνω από μία ώρα».

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας συνοδεύονταν από τους εισηγητές ευρωβουλευτές Λιεμ Χόανγκ-Νγκοκ, Νιλς Τόρβαλντς, Φίλιπ Λάμπερτς , Γιούργκεν Κλούτε. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές Ρόδη Κράτσα (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ).

lafazanis

Λαφαζάνης: Μας ξεχάσατε επί 4 χρόνια!

Ο κ. Λαφαζάνης απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την θλίψη του γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας ξεχάσατε επί τέσσερα χρόνια της μνημονιακής τραγωδίας κατά την οποία η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια καταστροφή που δεν υπάρχει προηγούμενο». Έκανε λόγο μάλιστα, για «μαρτύριο και εξευτελισμό» των Ελλήνων βουλευτών και για απάθεια του Κοινοβουλίου και κατάργηση του ρόλου του. Συμπλήρωσε επίσης πως τα προγράμματα δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση, επιβλήθηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο και τον εκβιασμό «αν δεν υπογράψετε θα πάτε στη χρεοκοπία». «Μην πιστεύετε τις μυθοπλασίες για τα πλεονάσματα. Και αυτή η χρονιά είναι εξαθλίωσης και όχι πλεονασμάτων. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ με τρόικα και λιτότητα» τόνισε προσθέτοντας πως οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Στόχος των ευρωβουλευτών της εξεταστικής η επαναφορά της δημοκρατίας

Αιχμές Κάρας για Τσίπρα και το λάθος στη μετάφραση

Χόανγκ-Νγκοκ: Η Τρόικα είναι «πιστόλι στον κρόταφο» των χωρών σε κρίση