ΕΛΛΑΔΑ

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Mε τον φόβο των μετασεισμών και των δύσκολων καιρικών συνθηκών περνούν τα 24ωρα στο νησί της Κεφαλονιάς.

Συνεχίζεται ο «χορός» των μετασεισμών στο νησί καθώς το βράδυ της Τρίτης νέα δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε εκ νέου τους ταλαιπωρημένους κατοίκους όλης της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων. Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 21:42 αναστάτωσε τους ταλαιπωρημένους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατοίκους της Κεφαλονιάς ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο.

kefals1

Με προσκέφαλο την παγωνιά, τις βροχές, τις καταιγίδες και τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού πέρασαν και τη χθεσινή νύχτα οι κάτοικοι του Ληξουρίου πολλοί από τους οποίους λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σπίτια τους είναι αναγκασμένοι να κοιμηθούν για μια ακόμη βραδιά σε κάποιο από τα πλοία που έχουν σπεύσει στην περιοχή, ή ακόμα χειρότερα να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός.

Οι εκόνες που μετέδωσε και η τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τον χώρο που θα κοιμούνται οι κάτοικοι του Ληξουρίου είναι όντως σκληρές.

skines 1

Η ταλαιπωρία των κατοίκων αναμένεται να είναι έντονη αφού οι δυστυχώς ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν συνεχείς βροχοπτώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις και καταιγίδες, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί αναστατώνουν κάθε λίγο το νησί.

Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 11 βαθμούς κελσίου, με την υγρασία να αγγίζει το 90%.

Στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί της Τρίτης.

Το κράτος θα πληρώσει για δυο χρόνια το ενοίκιο των πληγέντων

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

kefa6

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Εκατοντάδες οι μετασεισμοί

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποδεικνύουν την τεράστια σεισμική δραστηριότητα που εντοπίζεται στην Κεφαλονιά μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που έγινε στις 15:55 το μεσημέρι της 26ης Ιανουαρίου που συγκλόνισε το νησί.

Μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό των 5,8 ρίχτερ που συγκλόνισε την Κεφαλονιά, μέχρι και σήμερα ακολούθησαν 818 μετασεισμοί.

Στην Κεφαλονιά ο Αλέξης Τσίπρας

Στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά μεταβαίνει στις δύο το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου, αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Εντωμεταξύ, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η σύσκεψη προγραμματίζεται για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τους Κεφαλονίτες

Σε αντίσκηνα και λεωφορεία οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλονιάς

Επί ποδός για να αντιμετωπισθούν οι «πληγές» στην Κεφαλονιά

Ληξούρι: Διοικητής νοσοκομείου στο newsbomb: Yπό έλεγχο η κατάσταση

Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Τα σχόλια των χρηστών στο Facebook για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Επίσκεψη κλιμακίου της ΔΗΜΑΡ στην Κεφαλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Νέο βίντεο από τον σημερινό σεισμό στη Κεφαλονιά

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Κλειστά μέχρι την Τετάρτη τα σχολεία

Δύο πλοία του Ναυτικού στην Κεφαλλονιά

Νέος ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά

Κεφαλονιά: Δέκα τραυματίες από τον σεισμό

Κεφαλονιά: Από τον ίδιο εστιακό χώρο, ο νέος σεισμός 5,7 Ρίχτερ

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά»

Κεφαλονιά: Βίντεο από τη στιγμή του νέου σεισμού