ΕΛΛΑΔΑ

Ομαδικές απολύσεις με νόμο θέλει η τρόικα

Ομαδικές απολύσεις με νόμο θέλει η τρόικα

Σε «αγκάθι» στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσεται το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν η ρύθμιση για την απελευθέρωση να θεσπιστεί διά νόμου.

Η Αθήνα διαφωνεί, διότι η συγκεκριμένη διάταξη θα πυροδοτούσε έντονες αντιδράσεις μεσούσης της άτυπης προεκλογικής περιόδου ενόψει ευρωεκλογών, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή με δεδομένη την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, «σκόπελοι» ενόψει της έλευσης της τρόικα, που τοποθετείται την επόμενη εβδομάδα, παραμένουν το ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και έχουν ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικές εντάσεις, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το γάλα, καθώς και το θέμα της μείωσης, των εργοδοτικών εισφορών.

Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα θα επιτευχθεί μέχρι τις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή.