ΕΛΛΑΔΑ

Η πολιτεία ευθύνεται για τα αίσχη στα γήπεδα

Η πολιτεία ευθύνεται για τα αίσχη στα γήπεδα

Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο, ξηλώνοντας όλα τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα και εμποδίζουν τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων με κανόνες ισονομίας και αξιοκρατίας

Για μια ακόμη φορά το ελληνικό ποδόσφαιρο και όλοι όσοι - θεωρητικά τουλάχιστον - ισχυρίζονται ότι νοιάζονται γι’ αυτό, έγιναν διεθνώς ρεζίλι με τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης (16/04) στο γήπεδο της Τούμπας.

Δυστυχώς, για το ελληνικό ποδόσφαιρο, σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση. Και έχει πάψει να θεωρείται ως τέτοια εδώ και πολλά χρόνια, αφού τα αίσχη της Τούμπας δεν ήταν ούτε τα πρώτα και φυσικά, δεν θα είναι και τα τελευταία.

Δεν θα είναι τα τελευταία, διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πολιτεία επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδυναμία, έναντι του… αυτοδιοίκητου της FIFA, αλλά και μια έλλειψη διάθεσης επιβολής, έναντι όλων των εγχώριων ποδοσφαιρικών δυνάμεων (φανερών και… σκοτεινών), ίδιων κανόνων παιχνιδιού.

Η βία γεννά βία, αυτό το γνωρίζουν και οι πέτρες στην Ελλάδα. Ειδικά την ποδοσφαιρική, που όποια πέτρα και αν γυρίσεις, μια κατάσταση θα βρεις. Μια κατάσταση που διαιωνίζεται χρόνια, μια κατάσταση που την έχουν στολίσει υπουργοί και υπουργοί, αλλά ακόμα και Πρωθυπουργοί με χιλιάδες θα. Θα, θα, θα…

Και όλο υπόσχονται πάταξη των κρουσμάτων της βίας, πάταξη του χουλιγκανισμού, εξάρθρωση των κυκλωμάτων που καίει σπίτια διαιτητών, βάζει βόμβες σε συνδέσμους και μαγαζιά παραγόντων και οργανωμένων οπαδών.

Και - δυστυχώς - τίποτα δεν γίνεται. Και δεν θα γίνει ούτε στο μέλλον.

Για ένα και μόνο λόγο. Γιατί, πλέον, ο κόσμος τους έχει πάρει όλους χαμπάρι. Και διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει κράτος για να επιβάλλει τους όρους της ισονομίας και της ισοτιμίας έναντι των συμμετεχόντων στο παιχνίδι, αρχίζει να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

Αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά είναι και το πιο επικίνδυνο για τη συνέχεια. Μια συνέχεια που σε όσα αφορούν στη διαμάχη ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι, αφού η έκρηξη και μόνο στο μαγαζί του Τζαβέλα, ως «σύμπτωμα» ή παρενέργεια (;) των επεισοδίων στην Τούμπα, αποδεικνύει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Λύση υπάρχει, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει πρώτα να το επιθυμεί η ίδια η κυβέρνηση αυτού του τόπου. Ξήλωμα όλου του σαθρού συστήματος που εδώ και χρόνια ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αποπομπή όλων όσοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με σκάνδαλα και επανακαθορισμός της όλης πολιτικής.

Με μαθηματική ακρίβεια οδεύουμε προς την ημέρα που θα θρηνήσουμε και πάλι νεκρούς. Αν θα είναι εντός ή εκτός γηπέδων, θα έχει μηδαμινή σημασία.

Τεράστια σημασία θα έχει ότι η ατιμωρησία και η ανοχή στα ποδοσφαιρικά «εγκλήματα» που τελούνται χρόνια τώρα στην Ελλάδα, όπλισε τα χέρια οπαδών…

Και σε αυτό τον άτυπο… εμφύλιο ανάμεσα σε οργανωμένους και μη οπαδούς, δεν έχει κανένα δικαίωμα η ελληνική πολιτεία να παρακολουθεί με τα χέρια σταυρωμένα και να προβαίνει μόνο σε δηλώσεις και θα…

Από δηλώσεις χορτάσαμε…

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: To βίντεο της ντροπής με τα επεισόδια

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Ολο το χρονικό της ντροπής (Videos+Pics)

ΠΑΟΚ: Συνελήφθη ο οπαδός που πέταξε τα ψάρια στον πάγκο του ΟΣΦΠ