ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ελληνική καινοτομία για φρέσκες γαρίδες

Θεσσαλονίκη: Ελληνική καινοτομία για φρέσκες γαρίδες

Η απόσταση από τον κλάδο Υγείας, στον κλάδο Τροφίμων, δείχνει αρχικώς μεγάλη, αλλά όχι για τον Τάσο και την Πετιούλα Κατσάρκα, που μέσα στο 2014 εκτιμούν ότι θα έχουν αρχίσει την κατασκευή της πρώτης παγκοσμίως, απολύτως καθετοποιημένης, φάρμας παραγωγής γαρίδας σε χερσαίες εγκαταστάσεις, στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Με τον «Φοίνικα» το ζευγάρι των επιχειρηματιών, δραστηριοποιείται στις σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για τον ιατρικό εξοπλισμό. Με τις «Ελληνικές Γαρίδες Χερσαίας Εκτροφής Α.Ε.», θα εφαρμόσει τις πλέον καινοτόμες μεθόδους για την παραγωγή γαρίδας, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία, προκειμένου να φτάνουν στον καταναλωτή, με το σήμα «Καρίς», «πραγματικά φρέσκες και φυσικές γαρίδες, όλο το χρόνο. Χωρίς χημικά, χωρίς αντιβιοτικά, χωρίς συντηρητικά, χωρίς καμία διαδικασία κατάψυξης».

Όπως εξηγεί ο κ. Κατσάρκας στη Voria.gr, η ζήτηση που υπάρχει στην ελληνική αγορά για γαρίδες είναι τεράστια, αφού η ετήσια κατανάλωση συνολικά φτάνει κοντά στις 7.000 tn, όταν στις ελληνικές θάλασσες αλιεύονται περί τις 2.000 tn., ποσότητα που βαίνει μειούμενη από χρόνο σε χρόνο.

«Το 2009, με την εκδήλωση της κρίσης και τα όσα αυτή συνεπάγεται για τον κλάδο Υγείας, λόγω των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά, αποφασίσαμε να διαφοροποιηθούμε και να επενδύσουμε σε ένα τομέα και, ειδικότερα σε ένα είδος που αγαπάμε, εμείς σαν καταναλωτές, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες, αδιαμφισβήτητοι λάτρεις του καλού φαγητού», λέει ο κ. Κατσάρκας αναφερόμενος στο ιστορικό της όλης προσπάθειας μα και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Η περιπέτεια μιας νέας αρχής

Η γαρίδα είναι είδος εποχικό, κι όταν είναι φρέσκια είναι πανάκριβη, ενώ πολύ συχνά, «οι φρέσκιες, δεν είναι φρέσκιες και οι ελληνικές δεν είναι ελληνικές. Αλλά και αυτές που εισάγονται σαν φρέσκιες υδατοκαλλιέργειας, ούτε φρέσκιες είναι, ούτε παράγονται στη χώρα που της εξάγει».

Εκείνη την περίοδο λοιπόν, όπως συμπληρώνει ο κ. Κατσάρκας, αρχίζει μία αναζήτηση ειδικών συμβούλων για να στηθεί στην Ελλάδα μία φάρμα, χερσαία, για την παραγωγή γαρίδας. «Ψάχναμε στην Αμερική, την Ασία και είχαμε την ευχάριστη έκπληξη να βρούμε τον «Νέαρχο» στη Πυλαία Θεσσαλονίκης, εταιρεία που εξειδικεύεται στη παροχή υπηρεσιών στη αλιεία και της υδατοκαλλιέργειες. Με την υποστήριξη της «Νέαρχος» ξεκινήσαμε, το Δεκέμβριο του 2010 και τον Ιούλιο του 2013 πήραμε την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στην εξασφάλιση της άδειας δόμησης, μόλις την πάρουμε, αρχίζουμε το έργο της κατασκευής».

Οι «Ελληνικές Γαρίδες» έχουν ένα business plan που αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Η α' φάση, ύψους επένδυσης 3 εκατ. ευρώ και με χρόνο ολοκλήρωσης 12-14 μήνες, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2014.

«Θα απευθυνθούμε σε ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Είμαστε ήδη σε επαφές και μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του business plan. Η εταιρεία έχει σήμερα αρχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και πιστεύουμε ότι, με την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, θα αυξήσουμε το μετοχικό κεφάλαιο στα 3,6 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι. Η Εταιρεία θα είναι πολυμετοχική και εκτιμούμε ότι, στον τέταρτο χρόνο από την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της, θα παρουσιάσει κερδοφορία».

Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί σε εξασφαλισμένη έκταση 18 στρεμμάτων και από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας θα παράγει 60 tn εμπορεύσιμης γαρίδας, ενώ από τον πρώτο ακόμη χρόνο θα παράγει 15.000.000 μεταπρονύμφες για εκτροφή, που θα διαθέτει σε φάρμες.

Η α' φάση της επένδυσης είναι αυτή με το υψηλότερο κόστος καθώς περιλαμβάνει όλες τις μεγαλύτερες υποδομές ( γεννητικός σταθμός, ρομποτικά και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου, συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης κ.αλ.). Η β' φάση, ύψους επένδυσης περίπου 1,3 εκατ. ευρώ, είναι πολύ μικρότερη καθώς αφορά μόνο δεξαμενές, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος ως τους 250 tn. εμπορεύσιμης γαρίδας.

Η Εταιρεία, όπως προσθέτει η κ. Πετιούλα Κατσάρκα, υπεύθυνη για τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ, θα αποκτήσει δικό της στόλο για τη μεταφορά των προϊόντων, φρέσκων και μόνο φρέσκων, σε αποστάσεις μέχρι 150 χλμ.

Άλλωστε, σε δεύτερο και παράλληλο επίπεδο, η επιχείρηση θα προσφέρει και άλλους υδρόβιους οργανισμούς, οι οποίοι παρουσιάζουν μόνιμη ή εποχική υψηλή ζήτηση, όπως για παράδειγμα άλλα δεκάποδα καρκινοειδή ( αστακοί, καβούρια κ.αλ.), εχινόδερμα (αχινοί), δίθυρα μαλάκια ( στρείδια, χτένια, κ.α.). Τα θαλασσινά αυτά, θα μπορούν να εκτρέφονται στην εταιρεία και θα φτάνουν, επίσης φρέσκα, στην αγορά.

Οι «Ελληνικές Γαρίδες» θα βγούνε από το πάντρεμα περίπου 3.000.000 προνυμφών «Litopenaeus vannamei», με επιλεγμένους γεννήτορες. Θα μεγαλώνουν σε κλειστό κύκλωμα θαλασσινού νερού (νερά της ΕΥΑΘ θα εμπλουτισθούν με τα κατάλληλα στοιχεία) που θα θερμαίνεται με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, ρομπότ θα τις ταΐζουν με έξι διαφορετικά είδη τροφής στα στάδια της προπάχυνσης και της πάχυνσης, ενώ η μέθοδος bioFloc θα φροντίζει για να αποδομούνται οι απεκκρίσεις και να ζούνε σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Το ζεύγος Κατσάρκα βλέπει μακριά στο μέλλον, κάποια σχέδια είναι σε αυτή τη φάση ανακοινώσιμα, κάποια όχι ακόμη. Βασικός στόχος είναι η προσφορά στον καταναλωτή υψηλής ποιότητας φρέσκου προϊόντος σε τιμή λογική και προσιτή. Αλλά η εταιρεία δεν θα απευθυνθεί μόνο στον καταναλωτή. Επιδίωξη είναι στην επόμενη 15ετια οι «Ελληνικές Γαρίδες» να διαθέτουν στη διεθνή αγορά, στις επιχειρήσεις του κλάδου, ολοκληρωμένο πακέτο, προϊόν και υπηρεσίες, στις μονάδες παραγωγής γαρίδας.

Άλλωστε ήδη η εταιρεία έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας μίας ομάδας νέων εξειδικευμένων επιστημόνων, που θα στηρίξουν το έργο της και την ανάπτυξή της στα επόμενα χρόνια.

Voria.gr

Διαβάστε επίσης: Ορμένιο: Στη… φάκα της ΕΛ.ΑΣ. δυο Βούλγαροι με κλεμμένο αμάξι