ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για εκδήλωση νέων πυρκαγιών σήμερα

Συναγερμός για εκδήλωση νέων πυρκαγιών σήμερα

Ο «εκρηκτικός» συνδυασμός του καύσωνα και των ανέμων, που η ένταση τους έφθασε στα πύρινα «μέτωπα» τα πέντε μποφόρ, είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν συνολικά 79 δασικές φωτιές σε ολόκληρη την χώρα και έτσι η χθεσινή ημέρα να αποτελεί την πρώτη δύσκολη ημέρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Και βέβαια στα δύσκολα φάνηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τον «γερασμένο» στόλο των καναντέρ, καθώς διαθέσιμα υπήρχαν χθες μόλις 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ σήμερα το πολύ 10 ! Ευτυχώς δηλαδή που έχουν ήδη νοικιαστεί τα 10 πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ ετοιμοπόλεμα είναι και τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής είναι πολύ ανήσυχοι για το τι θα συμβεί όταν οι άνεμοι φθάσουν τα 8 και 9 μποφόρ και βέβαια όταν πρέπει να δώσουν «μάχη» με τις φλόγες σε πάνω από δύο μεγάλα πύρινα «μέτωπα»...

Κίνδυνος πυρκαγιάς για τη μισή Ελλάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η πυροσβεστική υπηρεσία και σήμερα καθώς υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής, Νήσων Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ενημερωθεί μέσω του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κτλ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μαλεσίνα – Υπό έλεγχο στην Κόρινθο

Η μοναδική δασική πυρκαγιά που εξακολουθεί να μαίνεται από χθες, είναι στην περιοχή Μαζι στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας χωρίς όμως να απειλεί σπίτια, καθώς κατευθύνεται προς τη θάλασσα, ενώ 4 καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή και κάνουν ρίψεις νερού.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Γαλατάκι Κορινθίας, η οποία έκαψε ένα σπίτι και προκάλεσε ζημιές σε άλλα δύο, ενώ κατά τη μάχη της κατάσβεσης ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Στα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιόκαμπος, στο δήμο Αγιάς Λάρισας η οποία χθες μπήκε στις αυλές δύο σπιτιών, είναι κι αυτή υπό μερικό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης:

Μαλεσίνα: Εικόνες από τη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κόρινθο - Μαίνεται το μέτωπο στη Μαλεσίνα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή (27/6)