ΕΛΛΑΔΑ

Actionaid και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Actionaid και Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Με διαφορετικές ανακοινώσεις οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Actionaid» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παίρνουν θέση καταδικάζοντας τα όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Με διαφορετικές ανακοινώσεις οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Actionaid» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παίρνουν θέση καταδικάζοντας τα όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας.

Και οι δύο οργανώσεις καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερα από 600 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2.500 να έχουν τραυματιστεί.

Διαβάστε τις ανακοινώσεις:

«Η ActionAid καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της μετά τη χερσαία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί, επίσης, όλα τα μέρη να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει το τέλος της αυξανόμενης βίας.

Η ActionAid καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της μετά τη χερσαία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Καλεί, επίσης, όλα τα μέρη να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει το τέλος της αυξανόμενης βίας.

Πρέπει, επίσης, να εργαστεί για μια βιώσιμη και ειρηνική λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα που θα αντιμετωπίζει τις πολλές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις πρακτικές παράνομης κατοχής που συμβαίνουν για σχεδόν 50 χρόνια πριν από τις τωρινές συρράξεις. Εάν οι ηγέτες του κόσμου δεν δράσουν, ο κύκλος της βίας θα συνεχιστεί.

Οι πιο πρόσφατες συρράξεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε 508 Παλαιστίνιους και 20 Ισραηλινούς. Αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση ώστε να σταματήσει η βία, πολλές ακόμα ζωές αθώων θα χαθούν. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 70% των θυμάτων στην Γάζα είναι άμαχοι. Περισσότεροι από 3.100 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 18.000, καθώς βόμβες και πύραυλοι έχουν καταστρέψει τα σπίτια τους. Οι επιθέσεις του Ισραήλ από αέρος και θαλάσσης έχουν καταστρέψει σημαντικό μέρος της υποδομής της Γάζας όπως τα συστήματα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης καθώς και κέντρα υγείας και εκπαιδευτικές δομές.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με τα τελευταία αποθέματα καυσίμων τους και οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς καθαρό πόσιμο νερό.

Η Marta Kaszubska, Διευθύντρια της ActionAid στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος δήλωσε: «Χιλιάδες σπίτια στην Γάζα έχουν ήδη καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Το τοίχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από τη Γάζα σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε για να ξεφύγουν από τη βία.» «Οι ηγέτες του κόσμου κάθονται άπραγοι για τόσο καιρό και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα της απραξίας τους. Η Γάζα βρίσκεται σε παράνομο αποκλεισμό εδώ και 7 χρόνια, γεγονός που έχει αφήσει το 80% των ανθρώπων να εξαρτώνται από ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο.»

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2012 και συνεργάζεται με τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή. Εστιάζει στην ενίσχυση της λογοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, ενδυναμώνει τους νέους ανθρώπους ώστε να επέλθουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους, ενδυναμώνει τις γυναίκες ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους και τέλος ενδυναμώνει τους Παλαιστίνιους ώστε να μπορέσουν να απαιτήσουν λογοδοσία και δικαιοσύνη από την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει παγιδευμένους αμάχους

«Από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge) στη Λωρίδα της Γάζας, η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών στη Γάζα είναι άμαχοι και ιατρικό προσωπικό που βρίσκονται εν μέσω πυρών, επισημαίνει η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières / MSF).

Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούσαν τους περισσότερους από τους τραυματίες που έφθαναν την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ Σίφα, στην πόλη της Γάζας, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται, μετά από ισχυρούς βομβαρδισμούς τόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο και το πρωί στην περιοχή της πόλης Ας Σουτζαιβε. Μέλη του προσωπικού των MSF είδαν εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν την περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων που έχουν παγιδευτεί στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας και να σεβαστούν την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού και τις ιατρικές εγκαταστάσεις.

"Οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιθέσεις δεν είναι μόνο έντονες αλλά και απρόβλεπτες, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο στους εργαζόμενους των MSF και τους άλλους εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα να μετακινηθούν και να παρέχουν την αναγκαία φροντίδα έκτακτης ανάγκης" δήλωσε ο Νίκολας Παλαρούς, συντονιστής πεδίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Δύο αδέλφια, οκτώ και τεσσάρων ετών, ήταν μεταξύ των εκατοντάδων αμάχων που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ας Σουτζαιβέ. Βρίσκονται ξαπλωμένα πλάι-πλάι στη μονάδα εντατικής θεραπείας εγκαυμάτων του Αλ Σίφα, υποφέροντας από σοβαρά εγκαύματα που προκλήθηκαν από έναν πύραυλο που χτύπησε το σπίτι τους

Είχε μόλις χαράξει όταν οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή με τα πόδια ή στιβαγμένοι σε οχήματα και ήταν η στιγμή που τραυματίες μπορούσαν να φτάσουν στο νοσοκομείο είτε με ασθενοφόρο είτε μόνοι τους.

"Στην αίθουσα ανάνηψης των επειγόντων περιστατικών, οι μισοί ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά, και οι άλλοι μισοί έπρεπε να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση", δήλωσε η Οντρεί Λάντμαν, ιατρική συντονίστρια των MSF στη Γάζα.

Στο νοσοκομείο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είδαν δύο διασώστες να χάνουν τη ζωή τους και άλλους δύο να τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να περισυλλέξουν τραυματίες από την Ας Σουτζαιβέ. Επιπλέον το πρωί, ένα όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έφερε εμφανώς τα διακριτικά της οργάνωσης διέφυγε αεροπορικής βόμβας που εξεράγη σε απόσταση μόλις 300 μέτρων. Οι Ισραηλινές αρχές είχαν νωρίτερα εγγυηθεί για την ασφαλή μετακίνηση του προσωπικού των MSF από το σημείο διέλευσης των συνόρων Ερέζ προς την πόλη της Γάζας, έτσι ώστε μια εισερχόμενη χειρουργική ομάδα θα μπορούσε να ενταχθεί.

"Το ιατρικό προσωπικό και οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές και οι πυροβολισμοί δεν θα πρέπει να στοχεύουν ασθενοφόρα και νοσοκομεία, ούτε σημεία κοντά σε αυτά" δήλωσε ο Παλαρούς.

Από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε την χερσαία επίθεσή του, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

"Ενώ οι επίσημοι ισχυρισμοί είναι ότι ο στόχος της χερσαίας επίθεσης είναι να καταστρέψει τις σήραγγες που οδηγούν στο Ισραήλ, αυτό που βλέπουμε στην πράξη είναι ότι οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται αδιακρίτως και ότι εκείνοι που πεθαίνουν είναι άμαχοι" υπογράμμισε ο Παλαρούς.

Τρεις οικογένειες μελών του προσωπικού μας έχουν καταφύγει στην κλινική μετεγχειρητικής φροντίδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας. "Δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε και η διέλευση των συνόρων δεν φαίνεται να αποτελεί μία ρεαλιστική επιλογή" δήλωσε ο Παλαρούς. "Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον υπερπλήρη και οι συνθήκες υγιεινής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές."

Επείγουσα έκκληση για βοήθεια

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να βοήθησετε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Διαβάστε επίσης:

Ο ανήθικος πόλεμος του Ισραήλ- Χτυπούν ακόμα και σχολεία! (pics)

Ο Roger Waters των Pink Floyd καλεί τους μουσικούς να μποϊκοτάρουν το Ισραήλ

«Οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν μέρος να κρυφτούν»