ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Χανιώτης με ALS μπουγελώνεται, στέλνει μήνυμα και προκαλεί τον Σαμαρά

Κρήτη: Χανιώτης με ALS μπουγελώνεται, στέλνει μήνυμα και προκαλεί τον Σαμαρά

Ξεκίνησε για φιλανθρωπικό σκοπό και κατέληξε σε παιχνίδι...

Ο λόγος για το icebucketchallenge και το «λούσιμο» με τα παγάκια. Τα social media κυριολεκτικά έχουν κατακλυστεί από βίντεο που δείχνουν διάσημους ή μη να αυτομπουγελώνονται.

Για πρώτη φορά όμως, ένας ανθρωπος που πάσχει από την νόσο για την οπόια οργανώθηκε όλο αυτό και ονομάζεται ALS, έκανε ένα ομαδικό icebucketchallenge στα Χανιά, προσκαλώντας με τη σειρά του τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και δύο ακόμη γνωστούς Έλληνες να κάνουν το ίδιο.

Ο Μάρκος Σημαντηράκης, 52 χρονών σήμερα, διεγνώσθη με την ασθένεια πριν από 6 χρόνια. Σήμερα, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχοντας νοσηλευτεί μια φορά στην Εντατική, θέλει να στείλει μήνυμα δύναμης και ελπίδας αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο.

Η δροσερή συνάντηση έγινε, όπως είπε στο Flashnews.gr, ο γιος του, Μπάμπης Σημαντηράκης, στο σπίτι της οικογένειας, στα Κουνουπιδιανά Χανίων.

«Ήταν μια ιδέα του πατέρα μου και αναλάβαμε να την οργανώσουμε» είπε ο Μπάμπης εξηγώντας ότι ο πατέρας του δεν μπορεί να μιλήσει και γι' αυτό η οικογένειά του ανέλαβε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του.

Στο βίντεο, η κόρη του διαβάζει τα λόγια, εκ μέρους του πατέρα της, ανακοινώνοντας τα τρία ονόματα που προσκαλούνται σε αυτομπουγέλωμα:

«προσκαλώ τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ελπίζοντας να δείξει την ευαίσθητη πλευρά του, τον δημοσιογράφο και φίλο του Νίκο Μάνεση τον οποίο εκτιμάει πολύ και τον τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχο, που έχει δείξει και στο παρελθόν με πράξεις του το φιλανθρωπικό του έργο».

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα αποδεχτούν την πρόσκληση.

"Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστούμε όλους και ευχόμαστε να δώσουμε ελπίδα και δύναμη σε όλους τους ασθενείς με ALS", αναφέρει ο Μπάμπης στο λογαριασμό του στο Facebook.

Τι είναι η νόσος ALS

Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά θάνατο. Συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την πάθηση το 1941.

Ο βραβευμένος φυσικός Stephen Hawking, ο Άγγλος ιστορικός Τόνι Τζαντ, ο κιθαρίστας Jason Becker και ο μπασίστας Mike Πορκάρο αποτελούν μερικούς από τους πιο γνωστούς ασθενείς με ALS.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο νοσούν ένα έως τρία άτομα ανά 100.000. Μια κληρονομική μορφή της νόσου εμφανίζεται από 5 με 10 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Αλλά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμα γιατί η ALS συμβαίνει σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα.

Μία στις δέκα περιπτώσεις ALS είναι κληρονομική. Όμως οι υπόλοιπες περιπτώσεις φαίνεται να συμβαίνουν τυχαία.

Διαβάστε επίσης:

Ιωάννινα: Πήγαν τον γαμπρό στην εκκλησία με 10… νταλίκες (vid)!

Καλαμπάκα: Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η «μάχη» με τις φλόγες