ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2014: Πού θα κυμανθούν οι περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2014: Πού θα κυμανθούν οι περιζήτητες σχολές

Αναλυτικός πίνακας με τις βάσεις του 2013 και τις εκτιμήσεις για το 2014

Σε διαφορετικές κατευθύνσεις αναμένεται να κινηθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα έχουν σημαντική άνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις θα κινηθούν οριακά ανοδικά στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών, όπως και στο 3ο πεδίο των επιστημών υγείας.Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι στο 2ο (θετικές επιστήμες) και το 4ο πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες) και πτωτικά στο 5ο πεδίο των επιστημών οικονομίας και διοίκησης.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο των βάσεων έπαιξαν και τα «προσεγμένα» θέματα που μπήκαν στις πανελλήνιες, με τους μαθητές να κινούνται σε ικανοποιητικές επιδόσεις.

Οι επιδόσεις τους είναι ελαφρώς καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι και, μάλιστα, σε μαθήματα «κλειδιά» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είναι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης. Αποτέλεσμα είναι να αντισταθμίζεται η πτωτική τάση των βάσεων την οποία προδιέγραφε η «τεχνητή» αύξηση των εισακτέων φέτος, λόγω της κατάργησης των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων (τρίτεκνων, πολύτεκνων, κοινωνικών κριτηρίων) και της πρόσθεσης των θέσεών τους σε αυτές της γενικής σειράς.

Πολύ δύσκολη χρονιά αποδεικνύεται το 2014 για όσους υποψηφίους στόχευσαν στις λεγόμενες μεσαίες και υψηλόβαθμες σχολές. Σε τουλάχιστον 45 σχολές τα μόρια θα απογειωθούν και μάλιστα σε κάποιες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 600 με 700. Γενικά η τάση φέτος είναι ανοδική και αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις θα οφείλονται σχεδόν αποκλειστκά στις επιλογές των υποψηφίων.

Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί επίσης είναι ότι πολλοί υποψήφιοι που μπορεί να πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες δεν θα πάνε στις σχολές με τα υψηλότερα μόρια αλλά σε κατώτερες σε βαθμολογία μόνο και μόνο για να είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους λογω της οικονομικής κρίσης.

Με δεδομένο πως οι περισσότεροι αριστούχοι της τεχνολογικής κατευθυνσης επιλέγουν Σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου οι υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές σχολές θα έχουν εκτόξευση στις βάσεις και κυρίως αυτές των Πολιτικών Μηχανικών, των Χημικών Μηχανικών, των Μηχανολόγων Μηχανικών και οι Αρχιτεκτονικές.

Στις Ιατρικές Σχολές φέτος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα σπάσουν το φράγμα των 19.000 μορίων. Της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 18.750 μόρια. Στις Οδοντιατρικές η εικόνα που μεταφέρεται είναι για 18.300 μόρια.

Εκείνοι που ίσως να μην πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα είναι όσοι έχουν επιλέξει σχολές όπως Πολιτικών Επιστημων, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών, ΜΜΕ που θα κινηθούν γύρω στα 16.000 μόρια.

Δείτε πώς θα κινηθούν οι περιζήτητες σχολές στις παρακάτω φωτογραφίες: