ΕΛΛΑΔΑ

Απογραφή 2011: «Όλοι μετράμε»-Πως μας μετράνε;

Απογραφή 2011: «Όλοι μετράμε»-Πως μας μετράνε;
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 24 Μαΐου η γενική απογραφή πληθυσμού 2011.

Ρεπορτάζ: Σ.Γ

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 24 Μαΐου η γενική απογραφή πληθυσμού 2011 με τίτλο της καμπάνιας " Όλοι μετράμε".

Οι απογραφείς με συνεντεύξεις, που θα διαρκέσουν μέχρι 25 λεπτά, θα ζητήσουν από όλους μας απαντήσεις για την κατοικία μας, τα άτομα που διαμένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσης και το αντικείμενο της απασχόλησής μας.

Σε κάθε σπίτι θα καταγραφούν όλα τα άτομα περιλαμβανομένων και όσων απουσιάζουν για διάφορους λόγους (φοιτητές, στρατιώτες κ.λ.π).

Για την κατοικία θα υπάρχει ειδικό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις για το έτος κατασκευής και το εμβαδόν της, τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται ενώ ερωτήσεις θα τεθούν και για τον αριθμό των αυτοκινήτων, που διαθέτει κάθε οικογένεια.

Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για τους μετανάστες τους Ρομά και τους αστέγους, που θα απογραφούν. Για τους μετανάστες η όλη διαδικασία θα γίνει στη γλώσσα τους και δεν χρειάζεται να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.

Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Ο απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 135 2138-40.
Όσοι πολίτες επιθυμούν, θα μπορούν να δηλώσουν δωρητές οργάνων μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα διανέμεται σε κάθε σπίτι.

Τα πρόστιμα
Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει ο νόμος για όσους δεν απογραφούν και τους απογραφείς, που δεν τηρήσουν την εμπιστευτικότητα των στοιχείων, καθώς ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν τα 200.000 ευρώ.

Ωστόσο η γενική διευθύντρια στατιστικών ερευνών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Αθανασία Ξενάκη μιλώντας στο newsbomb.gr διαβεβαιώνει πως παρά το γεγονός ότι, προβλέπονται από το νόμο, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Η εμπιστευτικότητα των στοιχείων

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή διαβεβαιώνει πως τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο, που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν στατιστικοί πίνακες και δείκτες.

Η κα. Ξενάκη μιλώντας στο newsbomb.gr τόνισε πως η εμπιστευτικότητα των στοιχείων είναι εξασφαλισμένη. «Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εμπιστευτικότητα και ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε διαρροές», σημείωσε η κα. Ξενάκη.

Οι «περίεργες» ερωτήσεις

Στο ερωτηματολόγιο περιέχονται και κάποιες ερωτήσεις που ίσως…σας κάνουν να νοιώσετε άβολα, όπως που κοιμηθήκατε χθες το βράδυ!

Η ΕΛ. ΣΤΑΤ λέει να μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Δεν είναι προσωπική ερώτηση. Είναι ερώτηση για να καταγραφεί ο «ντε φάκτο πληθυσμός», καθώς όπως υποστηρίζει η κα. Ξενάκη, μετράνε τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα που βρισκόταν ένας κάτοικος της χώρας (π.χ σε ποιο σπίτι διανυκτέρευσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Μαίου 2011).

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική.

Περισσότερες πληροφορίες για την απογραφή υπάρχουν στο www.apografi2011.gr.