ΕΛΛΑΔΑ

Αναβολή στην απόλυση για τη δικαστή του Βατοπεδίου

Αναβολή στην απόλυση για τη δικαστή του Βατοπεδίου
Επ’ αόριστον αναβλήθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η συζήτηση επί του ερωτήματος της απόλυσης από το Σώμα ...

Επ’ αόριστον αναβλήθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η συζήτηση επί του ερωτήματος της απόλυσης από το Σώμα της δικαστικού λειτουργού Μαρίας Ψάλτη, το όνομα της οποίας ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρώην πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ροδόπης, καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει απόφαση για την υπόθεση διεκδικήσεως της Μονής Βατοπεδίου των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.

Η κ. Ψάλτη έχει καταδικαστεί από το Εφετείο Θράκης σε φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος και παράβαση δικαστικού απορρήτου. Σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο και τα μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν στην κρίση πως έπρεπε να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου αλλά ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην τότε πρόεδρο Πρωτοδικών Ροδόπης, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.

Μαζί με τη δικαστική λειτουργό έχουν καταδικαστεί στην ίδια ποινή και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος της κ. Ψάλτη.

Η συζήτηση για την απόλυση της κ. Ψάλτη αναβλήθηκε, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της αίτησης αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εφετειακής απόφασης με την οποία καταδικάστηκε.