ΕΛΛΑΔΑ

Κουτοπονηριές μέσα στα σκουπίδια

Κουτοπονηριές μέσα στα σκουπίδια

Την ώρα που η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντη χωματερή και η δημόσια υγεία απειλείται, το προσωπικό καθαριότητας των Δήμων συνεχίζει ανενόχλητο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταδέχθηκαν μόλις σήμερα να περάσουν την πόρτα του υπουργού Εσωτερικών για συνομιλίες με τον κ. Χάρη Καστανίδη.

Η συνάντηση θα γίνει απόψε στις 20:00 μετά την ύστατη έκκληση Καστανίδη να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και να ξαναρχίσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ομάδα συνδικαλιστών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο, κρατά κλειστό το ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Με το πρόσχημα μάλιστα, της συμβολικής κατάληψης της εισόδου του ΧΥΤΑ Φυλής από τη συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών, οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά, ενώ περισσότεροι από 6.000 τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται μόνο σε σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι γειτονιές της Αθήνας να θυμίζουν μικρές χωματερές.

«Απευθύνω την ύστατη έκκληση στο προσωπικό των Δήμων, ιδιαίτερα στο προσωπικό καθαριότητας, να επανέλθει στα καθήκοντα του αμέσως, να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων χώρων και Δημοτικών Καταστημάτων, ώστε να αρχίσει αμέσως η αποκομιδή απορριμμάτων ενόψει σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «να έρθουν να καθίσουμε στο τραπέζι για να βρούμε μια λύση στα προβλήματά τους», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει ανάλογη ρύθμιση, όπως και με τους εφέδρους, για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σε όσους έχουν πάρει δάνεια.

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, θα συνεχιστούν οι καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, αμαξοστάσια απορριμματοφόρων και σε άλλες νευραλγικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, όπως πολεοδομίες, ληξιαρχεία και ΚΕΠ.

Εκτός από τα σκουπίδια πάντως, έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται και οι... εισαγγελικές παραγγελίες. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας προχώρησε χθες σε νέα παρέμβαση, ζητώντας δεύτερη προκαταρκτική έρευνα.

Στη χθεσινή της παραγγελία η Εισαγγελία ζητεί να διαπιστωθεί γιατί δεν συλλέγονται τα σκουπίδια, καθώς και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη μη αποκομιδή, όπως είναι η «ρύπανση περιβάλλοντος» και η «σωματική βλάβη».

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε άλλη παραγγελία για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί τι συμβαίνει στο ΧΥΤΑ Φυλής, ύστερα και από σχετική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να προσέλθουν στον αρμόδιο εισαγγελέα ως μάρτυρες δήμαρχοι και υπεύθυνοι των δήμων όπου δεν γίνεται συλλογή σκουπιδιών.