ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος χορηγεί... επίδομα γάμου

Το Ισλαμικό Κράτος χορηγεί... επίδομα γάμου

Το Ισλαμικό Κράτος φροντίζει τους ασθενέστερους οικονομικά τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με έρευνες των γερμανικών Μέσων ενημέρωσης, το Ισλαμικό Κράτος στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες των ασθενέστερων τζιχαντιστών, έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ χορηγεί και επίδομα γάμου.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ-Έσσεν Γιόχεν Χίπλερ σε συνέντευξή του στην DW, θεωρεί ότι παρά τις όποιες κρατικές δομές, για το «Ισλαμικό Κράτος» η αναγνώρισή του ως αυτόνομο και ανεξάρτητο κράτος από χώρες της ευρύτερης περιοχής δεν αποτελεί προτεραιότητα: «Μα θα ήταν αντίθετο προς την ιδεολογία του “Ισλαμικού Κράτους“. Στο παρελθόν η οργάνωση έχει αλλάξει πολλές φορές το όνομά της. Ξεκίνησε ως “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ“, συνέχισε ως “Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία“ και κατέληξε στο όνομα “Ισλαμικό Κράτος“ με την αξίωση ότι εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους. Κατά κάποιο τρόπο ανταγωνίζεται τα αραβικά κράτη, ιδίως την Σαουδική Αραβία και φιλοδοξεί να τα αντικαταστήσει. Παράλληλα το “Ισλαμικό Κράτος“ θεωρεί ότι είναι ανώτερο από όλα τα άλλα αραβικά κράτη. Η πραγματικότητα είναι βέβαια διαφορετική, αλλά οι ισλαμιστές αυτό πωλούν σήμερα ιδεολογικά».

Ο ειδικός σε ζητήματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής αναφέρεται στη συνέντευξή του και στις επιπτώσεις που έχει σε Ιράκ και Συρία η δημιουργία κρατικών δομών στο «Ισλαμικό Κράτος»: «….Και παλαιότερα στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 απελευθερωτικά κινήματα προσπάθησαν να καταλάβουν πρώτα εδάφη και μετά να δημιουργήσουν κρατικές δομές. Ακριβώς αυτό κάνει το “Ισλαμικό Κράτος“ για να ενισχύσει και να εδραιώσει την εξουσία του. Παράλληλα δημιουργεί δομές γιατί δεν θέλει να είναι μόνο μια τρομοκρατική οργάνωση. Σε τελική ανάλυση όμως πρόκειται για οργάνωση που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να καθιερωθεί ως πολιτική δύναμη“.

Πηγή: Deutsche welle

Σχετικές ειδήσεις