ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Σαναά

Υεμένη: Ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα Σαναά

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά απόψε τη Σαναά, όπου ο διεθνής συνασπιμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή είπε ότι ακούστηκαν αντιαεροπορικά πυρά, σε απάντηση προφανώς για τα πλήγματα του συνασπισμού σε μια στρατιωτική βάση στο Αλ Ιστικμπάλ, στη δυτική είσοδο της Σαναά.

Η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη προκαλεί πανηγυρισμούς, αλλά και ανησυχίες

Η Σαουδική Αραβία δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την προέλαση των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Σήμερα το πρωί, το βασίλειο ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αποκρούσει τους Χούτι και να επαναφέρει τη «νόμιμη κυβέρνηση» του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Οι πρώτες επιδρομές έπληξαν τις θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στη Σαναά, μεταξύ των οποίων το αεροδρόμιο και το πολιτικό της αρχηγείο. Επλήγησαν επίσης στρατιωτικές βάσεις που ελέγχουν δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ. Ο τελευταίος ανετράπη το 2011 και από τότε στηρίζει τους αντάρτες, καθώς προελαύνουν στη φτωχή αυτή χώρα των 24 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν δέκα χώρες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τις στηρίζουν στο επίπεδο του εφοδιασμού και της αντικατασκοπείας.

Το 2013, οι Χούτι αποφάσισαν να ξεκινήσουν από το οχυρό τους στον Βορρά και να κινηθούν προς Νότο. Κατέλαβαν τελικά τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014. Τον περασμένο μήνα, ο Χάντι έφυγε από τη Σαναά για το Άντεν, ένα λιμάνι που ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Νότιας Υεμένης. Πριν από λίγες ημέρες ζήτησε από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να επέμβει στη χώρα. Η Σαουδική Αραβία ανταποκρίθηκε. Ο κίνδυνος είναι τώρα η Υεμένη να ακολουθήσει το «σενάριο Ιράκ-Λιβύη-Συρία».

Οι Χούτι υποστηρίζονται από το Ιράν, μια σιιτική δύναμη, με το οποίο η Σαουδική Αραβία, που είναι σουνιτική, ανταγωνίζεται για την περιφερειακή ηγεμονία. Μια επέμβαση, λοιπόν, της οποίας ηγούνται Σουνίτες μπορεί να αυξήσει τις θρησκευτικές αντιπαραθέσεις τόσο στην Υεμένη – όπου οι διαφορές μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών δεν σήμαιναν μέχρι πρόσφατα και πολλά πράγματα – όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Υεμένη δρα τόσο η «αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», η πιο φονική πτέρυγα της αλ Κάιντα, όσο και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο τζαμιά της Σαναά, την 20ή Μαρτίου, όπου σκοτώθηκαν 140 άτομα.

Οι αεροπορικές επιδρομές αποκαλύπτουν ήδη τις διαιρέσεις που προκαλεί η άνοδος των Χούτι. Στον Νότο και στις κεντρικές περιοχές της Υεμένης, όπου ζουν κυρίως σουνιτικοί πληθυσμοί, οι κάτοικοι πανηγυρίζουν για την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, καθώς ελπίζουν ότι θα ανακόψει την προέλαση των Χούτι στο Μαρίμπ, της κεντρικής Υεμένης, και στο Άντεν. Οι οργανώσεις που αντιτίθενται στους Χούτι δεν ενδιαφέρονται τόσο για την επιστροφή του Χάντι – ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα χωρίς να δώσει καμιά μάχη – όσο για την ανακοπή της προέλασης των ανταρτών.

Στον Βορρά, πάλι, είναι πολλοί εκείνοι που ανησυχούν για τους βομβαρδισμούς, καθώς φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε επέκταση των μαχών. Πολλοί πιστεύουν ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα διστάσει να διαλύσει την Υεμένη προκειμένου να νικήσει τους εχθρούς της.

Για τους Χούτι, οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί ενισχύουν το επιχείρημά τους ότι ο Χάντι ήταν όργανο ξένων δυνάμεων. Σε μια παρανοϊκή ομιλία που εκφώνησε την 20ή Μαρτίου ο αρχηγός τους, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, κατηγόρησε τα κράτη του Κόλπου και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνωμοτούν για την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκστρατεία των Σαουδαράβων δεν θα είναι εύκολη. Οι Χούτι έχουν γίνει μια αξιόμαχη αντάρτικη δύναμη ύστερα από δέκα χρόνια πολέμου εναντίον του Σάλεχ και της Σαουδικής Αραβίας. Με την υποστήριξη τώρα των πιστών στον Σάλεχ, μπορεί να αποδειχθούν ένας σκληρός αντίπαλος.

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει την ανησυχία του για τις "δραστηριότητες του Ιράν" στην Υεμένη

O Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν πολλές μεγάλες πόλεις και απειλούν το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

Η επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, με τη στήριξη σε υλικοτεχνικό επίπεδο των ΗΠΑ, προκάλεσε την οργή της Τεχεράνης, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι προσφέρει υποστήριξη στους σιίτες Χούτι που αμφισβητούν την εξουσία του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί καταδίκασε σήμερα «τη στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Υεμένης κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ερωτηθείς σχετικά πριν από λίγες ημέρες, ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Μπαράκ Ομπάμα είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δε διέθεταν στοιχεία που επέτρεπαν να εδραιωθεί η άποψη ενός «είδους ελέγχου που ασκούν οι Ιρανοί αξιωματούχοι στους μαχητές Χούτι».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στους σιίτες αντάρτες έχει «χωρίς καμία αμφιβολία» συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης της Υεμένης. Η Τεχεράνη είχε καταδικάσει αμέσως αυτές τις δηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις