ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 11 κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο για τις ταραχές στο Πορτ Σάιντ

Αίγυπτος: 11 κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο για  τις ταραχές στο Πορτ Σάιντ

Έντεκα κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν στη θανατική ποινή σήμερα στην Αίγυπτο, στη νέα δίκη για τις ταραχές που το 2012 είχαν στοιχίσει τη ζωή 74 ανθρώπων έπειτα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε γήπεδο του Πορτ Σάιντ.

Το Φεβρουάριο 2014, το εφετείο είχε δώσει εντολή να πραγματοποιηθεί νέα δίκη των 73 κατηγορουμένων αφού ακύρωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου που είχε καταδικάσει 21 απ' αυτούς σε θάνατο. Δικάζονταν με την κατηγορία ότι τον Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχαν σε φονικές ταραχές στο τέλος ενός αγώνα της Πρώτης Κατηγορίας τον οποίο είχε κερδίσει η ομάδα του Πορτ Σάιντ, η Αλ-Μάσρι, με αντίπαλο την ομάδα του Καΐρου Αλ-Άχλι.

Ο δικαστής του δικαστηρίου του Καΐρου, που ανακοίνωσε σήμερα τις ποινές, ανέβαλε για τις 30 Μαΐου την ετυμηγορία για τους άλλους κατηγορουμένους, όπως και την επικύρωση ή μη των 11 θανατικών ποινών, αφού προηγουμένως πάρει την άποψη του Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου, η οποία ωστόσο δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Οι 11 που καταδικάσθηκαν σε θάνατο μπορούν να ασκήσουν έφεση. Περιλαμβάνονται στους 61 οπαδούς που δικάζονται σ' αυτή τη νέα δίκη. Οι υπόλοιποι είναι εννέα αστυνομικοί και τρία μέλη του προσωπικού της ομάδας Αλ-Μάσρι.

Οι ταραχές στο Πορτ Σάιντ είναι μέχρι σήμερα οι φονικότερες που έχουν σημειωθεί στην Αίγυπτο στο πλαίσιο ποδοσφαιρικών αγώνων, οι οποίοι προκαλούν τακτικά συκγρούσεις μεταξύ οπαδών και μεταξύ αυτών των τελευταίων και της αστυνομίας.

Σχετικές ειδήσεις