ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες που σοκάρουν: Καίνε τους νεκρούς στο Νεπάλ (photos)

Εικόνες που σοκάρουν: Καίνε τους νεκρούς στο Νεπάλ (photos)

Την ώρα που οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εντείνονται προκειμένου να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια στο Κατμαντού, οι Νεπαλέζοι έχουν επιδοθεί στο θλιβερό έργο της καύσης των χιλιάδων νεκρών από το φονικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα το Σάββατο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ», είπε.

Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4.349 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, μαζικές καύσεις νεκρών πραγματοποιούνται δίπλα στον ποταμό Μπαγκμάτι, τον υδάτινο δρόμο που χωρίζει στα δύο το Κατμαντού, ενώ οι οικογένειες προσπαθούν θρηνήσουν τους ανθρώπους τους σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο σεισμός του Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης...

Οι διασώστες και το προσωπικό των οργανώσεων αρωγής αγωνίζονται για να αντεπεξέλθουν στο μέγεθος της καταστροφής.

Σήμερα, πυκνός λευκός καπνός υψωνόταν πάνω από ολόκληρη την πόλη, καθώς εκατοντάδες σώματα καίγονταν στα τσιμεντένια πεζοδρόμια που οδηγούν στο ποτάμι. Σε αυτές τις τελετές, οι οικογένειες συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ανθρώπους τους. Δεκάδες νεκρά παιδιά είναι τυλιγμένα με υφάσματα σε πορτοκαλί και χρυσό χρώμα, ενώ οι συγγενείς προσεύχονται για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Την ίδια ώρα, πτώματα εξακολουθούν να είναι παραταγμένα στους δρόμους της πόλης και να κείτονται δίπλα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 4.000 πλέον υπάρχει έλλειψη στα ξύλα που χρησιμοποιούνται για την καύση. Αρκεί να σημειωθεί ότι για κάθε ατομική καύση απαιτούνται 250 κιλά ξύλου.

Οι περιοχές που γίνονται επίσης οι καύσεις των νεκρών έχουν επίσης γεμίσει. Παρά το γεγονός ότι έχει οριστεί ένα μέρος κατά μήκος του ποταμού για τη συγκεκριμένη τελετή, οι συγγενείς ακόμη ψάχνουν για λίγο χώρο στις όχθες και κάνουν τις τελετές όπου βρουν λίγο κενό.

Το ιερό ινδουιστικό τέμενος Pashupatinath επίσης δεν επαρκεί για όλους αυτούς τους νεκρούς, που συνεχώς αυξάνονται.

Σχετικές ειδήσεις