ΚΟΣΜΟΣ

Παγιδευμένοι στη θάλασσα παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες Ροχίνγκια

Παγιδευμένοι στη θάλασσα παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες Ροχίνγκια

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο σκάφος στο οποίο βρίσκονται εκατοντάδες μετανάστες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στη Θάλασσα Ανταμάν, δίχως φαγητό και νερό εδώ και περίπου μία εβδομάδα, από τότε δηλαδή που τους αρνήθηκε η είσοδος στην Ταϊλάνδη, όπως αναφέρει το BBC.

Το σκάφος, στο οποίο βρίσκονται περίπου 350 πρόσφυγες κυρίως μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, παραμένει ακυβέρνητο, καθώς το πλήρωμα μαζί με τους διακινητές το εγκατέλειψαν, απενεργοποιώντας μάλιστα τη μηχανή.

Το θέαμα το οποίο περιγράφει ο ρεπόρτερ του BBC Jonathan Head είναι απελπιστικό: «Μας φωνάζουν από το σκάφος να τους δώσουμε φαγητό και νερό. Υπάρχουν πολλά παιδιά και γυναίκες στο σκάφος. Το ψαροκάικο είναι παλιό και γεμάτο ανθρώπους. Μπορούμε να τους δούμε να πίνουν τα ούρα τους από μπουκάλια. Αν και τους δώσαμε το νερό που είχαμε μαζί μας, δεν είναι αρκετό».

Υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 10 νεκρούς, τα πτώματα των οποίων πετάχθηκαν στη θάλασσα.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη απωθούν συστηματικά καράβια διακινητών ανθρώπων που προσεγγίζουν τις ακτές τους και εκτιμάται ότι αρκετές χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στις γύρω θάλασσες, με τις προμήθειες τους να εξαντλούνται.

Οι μετανάστες Ροχίνγκια της Μιανάμαρ είναι μια μουσουλμανική μειονότητα χωρίς πατρίδα, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις