ΚΟΣΜΟΣ

Wikileaks: Ο Ολάντ ανησυχούσε για Grexit από το Μάιο του 2012 - Μη συνεργάσιμη η Μέρκελ

Wikileaks: Ο Ολάντ ανησυχούσε για Grexit από το Μάιο του 2012 - Μη συνεργάσιμη η Μέρκελ

Mυστικές συναντήσεις με γάλλους αξιωματούχους φαίνεται πως είχε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήδη από το Μάιο του 2012 προκειμένου να εξεταστούν οι πιθανές συνέπειες ενός Grexit.

Aυτό αποκαλύφθηκε από τα Wikileaks τα οποία διέρευσαν χθες (23/6) έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες του γάλλου προέδρου. Σε αυτά στοιχεία διαφαίνεται επίσης η απογοήτευση του γάλλου προέδρου από την πρώτη του επαφή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γαλλία δηλώνει ότι θέλει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και παρότι πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις και τήρηση των συμφωνηθέντων ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως η παρατεταμένη λιτότητα δεν είναι η σωστή απάντηση.
Ο Ολάντ επέμενε στο να γίνονται οι συναντήσεις χωρίς δημοσιότητα και να μετέχουν σε αυτές οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζοντας από το Μάιο του 2012 τις επιπτώσεις που θα είχε το Grexit στη γαλλική οικονομία και πως θα επηρεάσει τις γαλλικές τράπεζες.

Ο Πρόεδρος Ολάντ φαίνεται -από τις συνομιλίες του- να πίστευε ότι αν αυτές οι συναντήσεις γίνονταν γνωστές θα επιδείνωναν την κρίση. Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρευσαν ο Ολάντ φαίνεται να πιστεύει ότι η Μέρκελ έχει απογοητευθεί πλήρως από την Ελλάδα και ετοιμάζεται να την παρατήσει στην τύχη της. Αυτό τον ανησυχούσε βαθύτατα αφού πίστευε ότι κατά αυτόν τον τρόπο ο ελληνικός λαός ωθούνταν να ψηφίσει εξτρεμιστικά κόμματα.

Παρότι μέχρι στιγμής η προεδρία της Γαλλίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα τα όσα διέρευσαν από τη Wikileaks, φαίνεται ότι ο Ολάντ δεν ήταν ο μόνος πρόεδρος που τελούσε υπό παρακολούθηση. Ο Ζακ Σιράκ και ο Νικολά Σαρκοζί επίσης παρακολουθούνταν.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου

Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.
Συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι, πρόσθεσε.
Λίγο νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να σχολιάσει --ή να διαψεύσει-- τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τουλάχιστον μεταξύ του 2006 και του 2012 τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.
Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας, υπογράμμισε.
Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες, κατέληξε.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε πάντως χθες (23/6) ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.

Σχετικές ειδήσεις