ΚΟΣΜΟΣ

Aίγυπτος: Οι δημοσιογράφοι του al Jazeera έκαναν έκκληση στον πρόεδρο για απονομή χάρης

Aίγυπτος: Οι δημοσιογράφοι του al Jazeera έκαναν έκκληση στον πρόεδρο για απονομή χάρης

Την απονομή χάρης ζήτησε με έκκλησή του στον πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ο ένας εκ των τριών δημοσιογράφων του δικτύου al Jazeera που καταδικάστηκαν χθες σε τριετή φυλάκιση.Εκτός από τον Αυστραλό, ο Καναδός Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαχερ κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο του Καΐρου για διασπορά ψευδών ειδήσεων και γιατί εργάζονταν χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες, στο τέλος μιας δίκης που προκάλεσε έντονες επικρίσεις στη διεθνή κοινότητα.

Ελλείψει οποιασδήποτε απόδειξης παραβάσεων, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι η απόφαση είχε πολιτικά κίνητρα", δήλωσε ο Γκρέστε σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ.
Ο Αυστραλός δικάστηκε ερήμην, αφού είχε εκδιωχθεί από την Αίγυπτο νωρίτερα φέτος, ενώ οι άλλοι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν μετά τη δίκη.

Ο πρόεδρος (Αμπντέλ Φατάχ αλ) Σίσι έχει τώρα την ευκαιρία να αναιρέσει αυτή την αδικία, να τη διορθώσει. Ο κόσμος έχει τα μάτια στραμμένα στην Αίγυπτο. Εξαρτάται τώρα από τον πρόεδρο Σίσι να κάνει αυτό που είπε ότι θα έκανε από την αρχή, δηλαδή να μας δώσει χάρη στην περίπτωση που καταδικαζόμασταν, δήλωσε ο Γκρέστε.

Οι τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι με τα ρεπορτάζ τους υποστήριζαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οργάνωση του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την οποία το Κάιρο θεωρεί τρομοκρατική. Ο Μόρσι αποπέμφθηκε το 2013 από τον πρώην αρχηγό του στρατού και νυν πρόεδρο Σίσι.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι τρεις άνδρες δεν ήταν δημοσιογράφοι, γιατί δεν είχαν εγγραφεί με την ιδιότητα αυτή στις αρμόδιες αρχές. Και οι τρεις, ωστόσο, έχουν καλύψει πολλές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή για ξένα ΜΜΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε από την Αίγυπτο την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, στον απόηχο της καταδίκης των τριών δημοσιογράφων. Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη βαθιά λύπη για την απόφαση του αιγυπτιακού Ακυρωτικού Δικαστηρίου να επικυρώσει την καταδίκη των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα καθώς και άλλων δημοσιογράφων, αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ. Ο Μπαν υπογράμμισε τη σημασία του πλουραλισμού και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα της Αιγύπτου.

Ο Καναδάς ζήτησε την "άμεση και άνευ όρων" απελευθέρωση του πολίτη του και οι ΗΠΑ δήλωσαν "βαθιά απογοητευμένες και ανήσυχες" από την απόφαση.

Σε μια πρώτη δίκη, τον Ιούνιο του 2014, οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί σε βαρύτερες ποινές, αλλά το Ακυρωτικό Δικαστήριο τις είχε ακυρώσει πριν από τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Σίσι είχε παραδεχτεί ότι θα ήταν καλύτερο οι δημοσιογράφοι να απελαθούν παρά να δικαστούν.
Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Αίγυπτο το 2013, ενώ έκαναν ρεπορτάζ για τις ταραχές που ακολούθησαν την αποπομπή του τότε προέδρου Μόρσι.

Σχετικές ειδήσεις