ΚΟΣΜΟΣ

Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος εκφώνησε λάθος ομιλία – Αμφισβητείται η διανοητική του κατάσταση!

Ζιμπάμπουε: Ο πρόεδρος εκφώνησε λάθος ομιλία – Αμφισβητείται η διανοητική του κατάσταση!

Την ομιλία που είχε εκφωνήσει και πριν από ένα μήνα (!) «εμπιστεύτηκε» ενώπιον των βουλευτών της Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος της χώρας, δίνοντας την καλύτερη αφορμή για πικρόχολα σχόλια της αντιπολίτευσης σχετικά με τη διανοητική του κατάσταση - Δέχθηκαν απειλές για να μην τον διακόψουν.

Ισχυρό… ελαφρυντικό για τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε, το γεγονός ότι έχει «πατήσει» τα 91 χρόνια και κυβερνά αδιαλείπτως από το 1980…

Ο Μουγκάμπε διάβασε την ομιλία που είχε εκφωνήσει και στις 25 Αυγούστου, όταν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα θα βοηθήσει τη Ζιμπάμπουε να αναζωογονήσει την οικονομία της, χωρίς κατά τα φαινόμενα να αντιληφθεί ότι εκφωνούσε λάθος κείμενο.

Ο εκπρόσωπός του, Τζορτζ Τσαράμπα, ανέφερε πάντως στην εφημερίδα The Herald, ότι το μπέρδεμα των δύο ομιλιών οφείλεται σε ένα λάθος στη γραμματεία της προεδρίας, ενώ εξετάζεται η λήψη πειθαρχικών μέτρων.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής (MDC), υποστηρίζει ότι το λάθος αυτό θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο είναι σε θέση να συνεχίσει ο Μουγκάμπε να κυβερνά τη χώρα. «Πρόκειται για ιστορική γκάφα. Οποιοσδήποτε έχει σώας τας φρένας θα καταλάβαινε αμέσως ότι ήταν η λάθος ομιλία», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Όμπερτ Γκούτου, καλώντας τον 91χρονο πρόεδρο να παραιτηθεί.

Από την πλευρά του, ο Ίνοσεντ Γκονέζε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MDC, διευκρίνισε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης παρακολούθησαν ήσυχα την ομιλία γιατί επτά από αυτούς έλαβαν ένα ανώνυμο μήνυμα στα κινητά τηλέφωνά τους, που τους προειδοποιούσε να μην διακόψουν τον Μουγκάμπε. «Το μήνυμα που ξεκινά με τη λέξη «Θάνατος» είχε σταλεί από αριθμό με απόκρυψη και ανέφερε ότι η ασυλία των βουλευτών σταματά στις πόρτες του κοινοβουλίου. Προειδοποιούσε τους βουλευτές να προσέχουν τι κάνουν στο κοινοβούλιο και να μην διακόψουν την προεδρική ομιλία», αποκάλυψε!

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, οι βουλευτές του MDC παρέμειναν έτσι σιωπηλοί, ενώ τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF χειροκροτούσαν ανά διαστήματα τον Μουγκάμπε…

Σχετικές ειδήσεις