ΚΟΣΜΟΣ

Οι διακινητές στην Τουρκία ρίχνουν τις τιμές λόγω κακού καιρού στο Αιγαίο

Οι διακινητές στην Τουρκία ρίχνουν τις τιμές λόγω κακού καιρού στο Αιγαίο

Την ίδια στιγμή που η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Τουρκία για να πείσει τον Ερντογάν να δεχθεί τα οικονονικά κυρίως ανταλλάγματα που δίνει η Ευρώπη για να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας, οι διακινητές ρίχνουν τις τιμές τους, αφού το πέρασμα του Αιγαίου είναι πλέον πολύ επικίνδυνο.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η εικόνα σε διπλωματικό επίπεδο είναι πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα. Σε επίπεδο διεθνών συνομιλιών η Τουρκία φορά το ανθρωπιστικό της προσωπείο μιλώντας για τη φιλοξενία εκατομμυρίων Σύρων. Στην πραγματικότητα έχει αφήσει ανεξέλεγκτους τους διακινητές να χρεώνουν χιλιάδες ευρώ τους πρόσφυγες για να τους αφήνουν στην τύχη τους μεσοπέλαγα.

Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ιndependent, οι διακινητές που σαφώς δεν θέλουν να πέσει η κίνηση, ρίχνουν τις τιμές τους λόγω της θαλασσοταραχής που είναι πλέον καθημερινότητα στο Αιγαίο.

Οι εποχικές εκπτώσεις λοιπόν είναι ένας τρόπος να μην πέσει η κίνηση. Σε ένα καφέ της Σμύρνης ο διακινητής Abu Fuad εξηγεί στην εφημερίδα πως ενώ το καλοκαίρι χρεώνει περί τα 1.200 ευρώ για το πέρασμα, τώρα η τιμή πέφτει στα 900 ευρώ. Είναι πιο φτηνά, λέει αλλά πιο επικίνδυνα.

Είναι η ευκαιρία των φτωχότερων να κάνουν το πέρασμα και αυτό το ξέρουν οι διακινητές. Οι διακινητές συχνάζουν στο σταθμό του Βasmane όπου και διαφημίζουν την πραμάτεια τους. Με μόλις 900 ευρώ σε 6 ώρες θα είστε στην Ελλάδα, λένε.

Όσο για την αστυνομία; Όπως λέει ο ίδιος διακινητής «δεν ανησυχούμε για αυτούς. Τους έχουμε τακτοποιήσει».

Από ότι φαίνεται όμως εκτός από το χρηματισμό, η τουρκική ακτοφυλακή βγάζει και κάτι από μόνη της. Σύμφωνα με καταγγελίες σύρων προσφύγων, κάποιες φορές προχωρούν σε συλλήψεις εντός των τουρκικών υδάτων και για να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να επανενωθούν με τους δικούς τους στην Τουρκία ζητάνε περί τα 350 ευρώ.

Το σκληρό πόκερ του Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Ρετζίπ Ερντογάν ζητά πλέον από τους ευρωπαίους την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αρκείται στα οικονομικά ανταλλάγματα που του προσφέρθηκαν στις Βρυξέλλες.

Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει παγώσει κυρίως λόγω των συνεχών παραβιάσεων που έχει η χώρα σε ότι αφορά τα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.
Καμία βελτίωση φυσικά δεν έχει καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια και το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η πλήρης απαγόρευση στα ΜΜΕ να μεταδίδουν οτιδήποτε έχει να κάνει με μακελειό που συνέβη σε φιλειρηνική διαδήλωση πριν από μια εβδομάδα στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν βέβαια έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα, αφού πιέζει για τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης στα Βόρεια της χώρας με πρόσχημα να φιλοξενηθούν εκεί οι πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι ακριβώς η περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους αντάρτες. Ταυτόχρονα, έχει έρθει σε σοβαρή αντιπαράθεση με τη Ρωσία με αφορμή τη στήριξη που παρέχει ο Πούτιν στον Άσαντ.

Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου βρίσκουν την παράταξη του Ερντογάν εμφανώς αποδυναμωμένη και ο ίδιος επιθυμεί σφόδρα να χρησιμοποιήσει όλα του τα χαρτιά για να ανατρέψει το φαινομενικά αναπόφευκτο.

Βέβαια σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Τούρκοι δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την φιλοξενία κι άλλων προσφύγων εντός της χώρας. Το μόνο που μπορεί να στηρίξει αυτή τη στιγμή τον Ερντογάν είναι να καταφέρει να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό ναι είναι κάτι που θα φέρει ψήφους.

Σχετικές ειδήσεις