ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση περνά ο Πούτιν – Σε δύσκολη θέση η Άγκυρα

Στην αντεπίθεση περνά ο Πούτιν – Σε δύσκολη θέση η Άγκυρα

Ξεκινά η συντονισμένη αντίδραση της Ρωσίας, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F-16 και την κάλυψη την οποία προσέφεραν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, με κυρώσεις προς την Άγκυρα και βαριές αιχμές προς την Ουάσινγκτον.

Της Διονυσίας Προκόπη

Αφού το πρώτο 24ωρο η ρωσική πλευρά επέλεξε μάλλον χαμηλούς τόνους, σήμερα (26/11/2015), ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «σήκωσαν» το γάντι.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίγια Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ξεκάθαρα συνεργός τρομοκρατών και οι ΗΠΑ γνωρίζουν κάποιους από τους ανθρώπους, οι οποίοι «χόρευαν γύρω από το νεκρό Ρώσο πιλότο».

«Πιστεύουμε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των αμάχων, αλλά για το μέλλον αυτών, τα πρόσωπα των οποίων όλοι είδαν στο βίντεο που δημοσίευσαν τα διεθνή ΜΜΕ, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Οι άνθρωποι τους οποίους η Άγκυρα προσπαθεί να προστατεύσει χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους, κάποιες εκ των οποίων είναι εγκληματικές, δεν έχουν καμία σχέση με ειρηνικούς πολίτες. Μιλάμε για οπλισμένους σφαγείς, οι οποίοι σκότωσαν έναν Ρώσο πιλότο και βεβήλωσαν τη σορό του» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επισήμανε, επίσης, ότι η Μόσχα έχει στοιχεία ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν κάποιους από τους ανθρώπους, οι οποίοι χόρευαν γύρω από τη σορό του νεκρού πιλότου.

Χαρακτήρισε δε εξωφρενικά τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τα οποία έκαναν λόγο για δικαίωμα στην αυτοάμυνα των ανταρτών, οι οποίοι πυροβολούσαν κατά του πιλότου στην κάθοδό του με το αλεξίπτωτο.

«Περιμένουμε τις αντίστοιχες ανακοινώσεις από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ποιοι είναι, τελικά, αυτοί που χορεύουν γύρω από το νεκρό Ρώσο πιλότο;» τόνισε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες θα επιβληθούν μέσα σε διάστημα δύο ημερών. Οι κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν επενδυτικά σχέδια, δασμούς, εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στη Ρωσία και φυσικά τον τουρισμό. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός Οργανισμός Τουρισμού, τα ετήσια έσοδα της Τουρκίας από τις επισκέψεις Ρώσων τουριστών ανέρχονται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. «Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέπτονταν κάθε χρόνο την Τουρκία, ενώ τα ετήσια έσοδα της χώρας έφταναν τα 10 δισ. Προφανώς, δεν θα έχουν πλέον αυτό το έσοδο» δήλωσε ο Όλεγκ Σαφόνοφ, επικεφαλής του Οργανισμού.

Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ επανέλαβε τη σύστασή του να επιστρέψουν στη Ρωσία όλοι οι Ρώσοι πολίτες από την Τουρκία.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάστηκε ανυποχώρητος στην τουρκική εκδοχή για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη, αντίθετα αυτό θα πρέπει να πράξει η Ρωσία, απαντώντας στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προηγουμένως, είχε χαρακτηρίσει αξιολύπητη τη στάση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί σκοπίμως να οδηγήσει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο. Είχε σημειώσει δε, πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή προσφορά αποζημίωσης.

Πάντως, η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τη στρατηγική της στη Συρία, αντίθετα το ρωσικό Επιτελείο Στρατού προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα καταστρέφει όλους τους πιθανούς επικίνδυνους στόχους στη συριακή επικράτεια και ανακοίνωσε το σχεδιασμό του να καταπλεύσει το καταδρομικό πλοίο «Moskva», το οποίο φέρει πυραυλικό σύστημα αντίστοιχο των S-300, στις συριακές ακτές.

Παράλληλα, το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 αναπτύχθηκε στη ρωσική βάση στην περιοχή Hmeimim της Συρίας και έχει τεθεί σε «ετοιμότητα μάχης», γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς. «Η ανάπτυξη του συστήματος S-400 θα περιπλέξει περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στον εναέριο χώρο της Συρίας» ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Σχετικές ειδήσεις