ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο

Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο

Ανεξήγητο χαρακτήρισε το «πισώπλατο χτύπημα» της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, μάλιστα, εκτίμησε ότι η Άγκυρα προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε αδιέξοδο.

«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια τελετής για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών, χαρακτηρίζοντας «αξιολύπητη» αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Πρόσθεσε δε, πως η Μόσχα περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε πως «ό,τι συνέβη πριν από δύο ημέρες στον ουρανό πάνω από τη Συρία αντιβαίνει στην κοινή λογική και στους διεθνείς κανόνες: το αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από την επικράτεια της Συρίας».

«Βλέπουμε ως εντελώς ανεξήγητα αυτά τα ύπουλα χτυπήματα στην πλάτη από αυτούς, τους οποίους θεωρούσαμε συνεργάτες μας και συμμάχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην «παθητικότητα» κάποιων χωρών και τη συνεργασία τους με την τρομοκρατία».

«Υπενθυμίζω ότι η παθητικότητα κάποιων χωρών και συχνά η ευθεία συνεργασία τους με την τρομοκρατία οδήγησαν στην εμφάνιση αυτού του τρομερού φαινομένου του –αυτοαποκαλούμενου- Ισλαμικού Κράτους.

Ελπίζω ότι ένας πραγματικά ευρύς διεθνής συνασπισμός θα σχηματιστεί εν τέλει, ως μία συντονισμένη, ισχυρή δύναμη και θα υποστηρίξει τις δράσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες διεξάγουν επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών ομάδων και δομών στη Συρία.

Ελπίζω να κατανοηθεί η ανάγκη να ενωθεί η διεθνής κοινότητα κατά της τρομοκρατίας μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά του ρωσικού αεροπλάνου στην Αίγυπτο, τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία και τις βάρβαρες σφαγές στο Λίβανο, τη Νιγηρία και το Μάλι. Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη συντονισμένο αυτό έργο» κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό μαχητικό Su-24M καταρρίφθηκε από τουρκικό F-16, την Τρίτη (24/11/2015). Ο ένας πιλότος σκοτώθηκε ενώ ο δεύτερος διασώθηκε και μεταφέρθηκε στη ρωσική αεροπορική βάση. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, ένα ρωσικό ελικόπτερο Mi-8 καταστράφηκε από πυρά ανταρτών στο έδαφος της Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένας Ρώσος στρατιώτης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το καταρριφθέν ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Αντίθετα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το Su-24M πετούσε πάνω από τη Συρία, της οποίας ο εναέριος χώρος παραβιάστηκε από το τουρκικό F-16 που επιτέθηκε στο ρωσικό βομβαρδιστικό.

Το ρωσικό Επιτελείο Στρατού έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα καταστρέφει όλους τους πιθανούς επικίνδυνους στόχους πάνω από τη Συρία και ανακοίνωσε το σχεδιασμό της να καταπλεύσει το καταδρομικό πλοίο «Moskva», το οποίο φέρει πυραυλικό σύστημα αντίστοιχο των S-300, κοντά στις συριακές ακτές.

Σχετικές ειδήσεις