ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Οδυνηρές οι συνέπειες της ανακεφαλαιοποίησης της Αριστεράς

ΝΔ: Οδυνηρές οι συνέπειες της ανακεφαλαιοποίησης της Αριστεράς

«Τεράστιες ευθύνες» καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρεται σήμερα, Πέμπτη (26/11/2015) σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, ένα επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, όπως αναγνωρίζεται και από τους εποπτικούς φορείς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δυστυχώς, όμως, η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, κατέστησαν αναπόφευκτη την ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», υπογραμμίζει η ΝΔ.

Προσθέτει δε στην ανακοίνωσή της: «Με κεφαλαιακές ανάγκες που οφείλονται, όπως έδειξε και η Έκθεση της ΕΚΤ, στα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην οικονομία το 2015.Και πιο συγκεκριμένα, στη χειροτέρευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για εφέτος και τα επόμενα χρόνια, στα νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στη μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, στην αναμενόμενη αυξημένη ροή νέων επισφαλών δανείων».

Σύμφωνα, πάντα, με τη Νέα Δημοκρατία η «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:

  • προσθέτει κόστος στους φορολογούμενους,
  • συρρικνώνει δραματικά την Ελληνική ιδιωτική και δημόσια συμμετοχή,
  • απαξιώνει τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου,
  • εκμηδενίζει την αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  • τροποποιεί τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα την απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank».

«Όλα αυτά, απαξιώνουν την περιουσία των μικρομετόχων, οδηγούν σε απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους και προκαλούν τον αφελληνισμό του τραπεζικού συστήματος. Οι ευθύνες της Κυβέρνησης για αυτή την δυσμενή εξέλιξη και τις επιπτώσεις της είναι τεράστιες», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.