ΚΟΣΜΟΣ

H Γερμανία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη Tornado και φρεγάτα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

H Γερμανία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη Tornado και φρεγάτα κατά των τζιχαντιστών στη Συρία

Αναγνωριστικά αεροσκάφη τύπου Tornado, αεροπλάνα ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα θα θέσει η Γερμανία στη διάθεση της Γαλλίας, ενισχύοντας τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η φρεγάτα θα συμβάλλει στην προστασία του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού θα τροφοδοτούν με καύσιμα γαλλικά μαχητικά εν πτήσει, προκειμένου να είναι εφικτές περισσότερες ώρες επιχειρήσεων.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την στρατιωτική αντιπαράθεση με το ΙΚ, το Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Είπαμε «ναι» στη στήριξη (σ.σ. της Γαλλίας) και η απόφαση εδράζεται απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι «το να διαθέσουμε αυτά που μπορούμε και τα οποία μπορούμε και πολιτικά να δικαιολογήσουμε είναι και θέμα αξιοπιστίας».

«Χρειαζόμαστε και στρατιωτικά μέσα για να σταματήσουμε και να νικήσουμε το ΙΚ. Αυτή η θηριωδία που δεν σέβεται τον άνθρωπο μπορεί κάποια στιγμή να πλήξει και εμάς. Η συμμετοχή της Γερμανίας περιλαμβάνει τρία συστατικά στοιχεία: προστασία, σημαντικές επιχειρήσεις αναγνώρισης και επιμελητεία», δήλωσε από την πλευρά της η Φον Ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χένινγκ Ότε, επιβεβαίωσε τις ενδείξεις πως η Γερμανία έχει πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με τη δράση των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό.

«Η Γερμανία θα συμβάλλει πιο ενεργά από ό,τι μέχρι τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ότε, ειδικός του CDU σε θέματα άμυνας, συμπληρώνοντας:

«Όχι μόνο θα ενισχύσουμε την εκπαιδευτική μας αποστολή στο βόρειο Ιράκ αλλά, μεταξύ άλλων, θα κάνουμε μια συμβολή στον αγώνα εναντίον του τρόμου του ΙΚ με αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado».

Το Βερολίνο εξετάζει παράλληλα, σύμφωνα με πηγές στο διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το ενδεχόμενο να στείλει στη Μέση Ανατολή μια φρεγάτα και να συμβάλλει στον εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών στο πλαίσιο της αποστολής, σύμφωνα με πηγές στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σχετικές ειδήσεις