ΚΟΣΜΟΣ

Προσοχή: «Σε λίγη ώρα θα εκραγεί βόμβα» – Τι συμβαίνει με τα τηλεφωνήματα του τρόμου;

Προσοχή: «Σε λίγη ώρα θα εκραγεί βόμβα» – Τι συμβαίνει με τα τηλεφωνήματα του τρόμου;

Σχολεία έκλεισαν ή εκκενώθηκαν από χιλιάδες μαθητές σήμερα στην Νέα Νότια Ουαλία, αλλά και στη Βικτόρια της Αυστραλίας, έπειτα από συνεχόμενους συναγερμούς για βόμβες στις εγκαταστάσεις τους.

Όλες οι απειλές για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών αποδείχθηκαν φάρσες, έπειτα από παρόμοιες απειλές σε ευρωπαϊκά σχολεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι ενδεχομένως πρόκειται για μία νέα τάση που εξαπλώνεται ως «μόδα» από ήπειρο σε ήπειρο.

Ανάλογα περιστατικά έλαβαν χώρα σε περίπου 20 σχολεία στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία χθες Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, όπως και την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, σε σχολεία στο Παρίσι της Γαλλίας και τη Βρετανία και την προηγούμενη εβδομάδα σε 9 σχολεία του Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, έπειτα από ανώνυμες απειλές που έκαναν λόγο για την παρουσία παγιδευμένων δεμάτων με εκρηκτικά στα προαύλιά τους, προειδοποιήσεις που αποδείχθηκαν αβάσιμες.

«Η αστυνομία της Βικτόρια επιβεβαιώνει ότι οι προειδοποιητικές τηλεφωνικές κλήσεις για βόμβες σε σχολεία της Πολιτείας ήταν φάρσες. Γνωρίζουμε ότι σχολεία σε άλλες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεχθεί παρόμοια τηλεφωνήματα το τελευταίο 24ωρο». Ουδεμία απειλή υπάρχει εναντίον των συγκεκριμένων σχολείων, πρόσθεσε η αστυνομία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε ότι διενεργείται έρευνα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Καμπέρα μετέχει στις αεροπορικές επιδρομές του Συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος», (ISIS), στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής αυξήθηκε στα τέλη του 2014 στην Αυστραλία, ενώ η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια έγινε αυστηρότερη και διεξήχθησαν διευρυμένες επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις