ΚΟΣΜΟΣ

«Καρφιά» Νταβούτογλου κατά Πούτιν: Εγκληματίες πολέμου όσοι βοηθούν τον Άσαντ

«Καρφιά» Νταβούτογλου κατά Πούτιν: Εγκληματίες πολέμου όσοι βοηθούν τον Άσαντ

Επίσης κάλεσε τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

«Όσοι βοηθούν την υποστήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ διαπράττουν εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος είναι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από το συριακό καθεστώς και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από τον Ντάες, το ISIS», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της διάσκεψης δωρητών για τη Συρία.

«Εκείνοι που βοηθούν το καθεστώς Άσαντ διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα πολέμου. Το λέω αυτό ειδικά σήμερα γιατί το Χαλέπι δέχεται σφοδρή επίθεση από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα», είπε.

Ο Νταβούτογλου κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να υιοθετήσουν μια πιο αποφασιστική στάση κατά της Ρωσίας για την επέμβασή της στη Συρία. Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως έπειτα από κάθε συζήτηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, η Ρωσία πραγματοποιεί ακόμη περισσότερες επιθέσεις.

Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες Σύροι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα από τη συριακή πόλη Χαλέπι, λόγω της κλιμάκωσης των αεροπορικών βομβαρδισμών, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός στη διάσκεψη δωρητών στο Λονδίνο.

«Δέκα χιλιάδες νέοι πρόσφυγες περιμένουν στο κατώφλι της Κιλς εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων εναντίον του Χαλεπιού», είπε, επικαλούμενος νέες πληροφορίες που έλαβε καθ΄ οδόν προς το Λονδίνο.
Η Κιλς είναι μια συνοριακή επαρχία στη νότια Τουρκία που εφάπτεται με μια περιοχή στη Συρία η οποία σε μεγάλο βαθμό τελεί υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι στους καταυλισμούς του βόρειου Χαλεπιού κατευθύνονται προς την Τουρκία. Το μυαλό μου δεν βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο, αλλά στα σύνορά μας – πώς θα μετεγκαταστήσουμε αυτούς τους επιπλέον ανθρώπους που φθάνουν από τη Συρία;» πρόσθεσε και συνέχισε: «Τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στο Χαλέπι είναι έτοιμοι να κατευθυνθούν προς την Τουρκία».

«Το Χαλέπι απειλείται με πολιορκία»

Ο ανθρωπιστικός διάδρομος μεταξύ της Τουρκίας και του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, έχει κλείσει καθώς οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιδιώκουν να επιβάλουν μια πολιορκία που θα οδηγήσει σε λιμοκτονία την πόλη αυτή, προειδοποίησε ακόμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αφού υποστήριξε δε ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προσπαθούν να κάνουν στο Χαλέπι τα ίδια που έκαναν και στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια, όπου δεκάδες άνθρωποι πέθαναν από την πείνα, συμπλήρωσε:

«Αυτός ο ανθρωπιστικός διάδρομος βρίσκεται πλέον υπό την εισβολή αυτών των ξένων μαχητών και των δυνάμεων του καθεστώτος, με τη στήριξη των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. Αυτό που θέλουν να κάνουν σήμερα στο Χαλέπι είναι ακριβώς αυτό που έκαναν πριν στη Μαντάγια, μια πολιορκία λιμοκτονίας».

Ο Νταβούτογλου δεσμεύτηκε επίσης ότι, όποιο και αν είναι το κόστος, η «πόρτα» της Τουρκίας θα παραμείνει ανοιχτή σε όλους τους Σύρους. «Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται καθ' οδόν», υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη Ρωσία να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και την πολιορκία συριακών πόλεων, ως προϋπόθεση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

«Η άγρια επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς του Μπασάρ με την υποστήριξη της Ρωσίας τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φαμπιούς από το Λονδίνο, στο περιθώριο της διάσκεψης.

Σχετικές ειδήσεις