ΚΟΣΜΟΣ

Καθησυχαστικός ο Ομπάμα για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα

Καθησυχαστικός ο Ομπάμα για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα

Την αλληλεγγύη του, μετά την εκτόξευση, το περασμένο Σάββατο, ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του Παρκ Γκουν-χιέ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Σε δύο διαφορετικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο Ομπάμα επέμεινε μάλιστα στην ανάγκη για μια διεθνή «ισχυρή και ενιαία απάντηση στις "προκλήσεις" της Πιονγκγιάνγκ», δηλώνοντας ιδιαίτερα στη Νοτιοκορεάτισσα ομόλογό του πως «οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν ακλόνητη τη δέσμευσή τους να υπερασπιστούν τη Νότια Κορέα και τους άλλους συμμάχους τους στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξάλλου χθες, Δευτέρα, ότι επιθυμούν να αναπτύξουν «το συντομότερο δυνατό» στη Νότια Κορέα το αντιπυραυλικό σύστημά τους THAAD.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ανάπτυξη αυτή, την οποία θεωρεί απειλή για τη δική της δύναμη πυρηνικής αποτροπής. Εκφράζει δε φόβους ότι το πολύ ισχυρό ραντάρ THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) θα χρησιμεύσει για να παρακολουθεί τις δικές της εκτοξεύσεις πυραύλων.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι το THAAD είναι ένα αμυντικό σύστημα, αποκλειστικά προσανατολισμένο στην αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής.

Σχετικές ειδήσεις