ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Γιατί η Δύση δεν βοήθησε στην απελευθέρωση της Παλμύρας; - Απορρίπτεται η κυβέρνηση ενότητας

Άσαντ: Γιατί η Δύση δεν βοήθησε στην απελευθέρωση της Παλμύρας; - Απορρίπτεται η κυβέρνηση ενότητας

Μετά την ανακατάληψη της αρχαίας πόλης Παλμύρας, ο συριακός στρατός θα πρέπει να συνεχίσει την προέλαση του προς την Ντέιρ Εζόρ και να σχεδιάσει μια επίθεση προς την Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους, υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ -ΗΠΑ και αντιπολίτευση απορρίπτουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Άσαντ τόνισε πως η απελευθέρωση της Παλμύρας με την ρωσική υποστήριξη, εγείρει ερωτήματα για τη σοβαρότητα της εκστρατείας του δυτικού συνασπισμού (στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ) που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

«Η κατάληψη της Παλμύρας από τρομοκράτες πριν από ένα χρόνο αποτελεί απόδειξη της αποτυχίας του δυτικού συνασπισμού, της έλλειψης σοβαρότητας στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία, ιδιαίτερα κατά του ΙΚ. Το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Παλμύρας πραγματοποιήθηκε με τη ρωσική στήριξη, επίσης αποδεικνύει την έλλειψη της σοβαρότητας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Σύρος πρόεδρος.

Καταλήγοντας, πρόσθεσε πως «η ρωσική στήριξη αποτέλεσε τον κύριο και πιο αποτελεσματικό παράγοντα για την επίτευξη των στρατιωτικών νικών, όπως και η στήριξη των φίλων μας στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες οργανώσεις στη Συρία που μάχονται πλάι στον στρατό».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ΡΙΑ-Νόβοστι ο Άσαντ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, στη μεταβατική περίοδο στη Συρία, στη ρωσο-συριακή συνεργασία, αλλά και στους Σύρους πρόσφυγες.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πούμε ότι έχει επιτευχθεί κάτι στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, αλλά ξεκινήσαμε με τα βασικά πράγματα, δηλαδή, την ανάπτυξη των βασικών αρχών για την οικοδόμηση των διαπραγματεύσεων, διότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, που δεν βασίζονται σε ορισμένες αρχές, γίνονται χαοτικές και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τίποτα, δίνοντας σε κάθε συμβαλλόμενο μέρος την ευκαιρία να επιμένει και σε άλλες χώρες να παρεμβαίνουν με αθέμιτο τρόπο σε αυτές», ανέφερε για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Σχετικά με τη «μεταβατική περίοδο» στη Συρία, τόνισε ότι «αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος», αλλά και ότι «η Συρία θα μεταβεί σε νέο Σύνταγμα μετά την υπερψήφισή του από το συριακό λαό».

Ερωτηθείς, για το ποιος μηχανισμός και ποιoι πρόκειται να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, απάντησε, ότι «το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο της Γενεύης», ενώ «μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου θα συμφωνηθεί η μορφή της κυβέρνησης».

Ως προς το αν στη νέα δομή του Κοινοβουλίου θα εκπροσωπηθούν νέα κόμματα, ο Άσαντ ανέφερε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τους Σύρους ψηφοφόρους» εκφράζοντας ωστόσο την άποψη, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν θεμελιώδεις και ριζικές αλλαγές, καθώς τώρα οι πολίτες σκέφτονται κυρίως, την ασφάλεια και όχι τα καθημερινά προβλήματά τους».

«Με τη Ρωσία διατηρούμε για πάνω από έξι δεκαετίες σχέσεις, που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τη σαφήνεια», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Η Ρωσία, σήμερα, στην πολιτική της βασίζεται σε αρχές, όπως και εμείς. Ως εκ τούτου, όταν στη Συρία εμφανίζονται ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, δεν πρόκειται για κατοχή, αλλά αντίθετα, για ενίσχυση της φιλίας και των δεσμών, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Αναφερόμενος στους Σύριους πρόσφυγες και το λόγο που τους οδήγησε να εγκαταλείψουν τη χώρα, σημείωσε, ότι «οι περισσότεροι από αυτούς, αναζητώντας ασφάλεια, έχουν την τάση να εγκαταλείπουν περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες», ενώ τονίζοντας, ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι η τρομοκρατία, η οποία δεν αφορά μόνο τη Συρία, αλλά και το Ιράκ», πρόσθεσε πως «η τρομοκρατία υποστηρίζεται άμεσα από την Τουρκία, τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και μέρος δυτικών χωρών.

Η συριακή αντιπολίτευση απορρίπτει την ιδέα του σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή πολλών πλευρών

Η Συρία έχει ανάγκη έναν μεταβατικό φορέα εξουσίας που θα έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και όχι μια κυβέρνηση με την συμμετοχή πολλών πλευρών της οποίας θα ηγείται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζορζ Σάμπρα, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι δηλώσεις του Σάμπρα ήρθαν ως απάντηση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, κατά την οποία ο Σύρος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει η αντιπολίτευση. Όπως είπε, μια νέα συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τρεις πλευρές: την αντιπολίτευση, τις ανεξάρτητες δυνάμεις και εκείνες που παραμένουν πιστές στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Μια κυβέρνηση, είτε είναι νέα είτε είναι παλιά, όσο αυτή έχει την παρουσία του Άσαντ, δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής μετάβασης», τόνισε ο Σάμπρα, προσθέτοντας πως: «Όσα δηλώνει ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική μετάβαση».

Παράλληλα, σημείωσε πως ο συριακός λαός και η διαπραγματευτική ομάδα στη Γενεύη επιθυμούν «ένα μεταβατικό φορέα εξουσίας με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και αρχές, που να περιλαμβάνει και την προεδρική αρχή, ενώ το καθεστώς επιθυμεί μια κυβέρνηση με την συμμετοχή όλων».

ΗΠΑ: Δεν θα είναι βιώσιμη κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του Άσαντ

O Λευκός Οίκος απέκλεισε πάντως κάθε ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία, στην οποία θα μετέχει ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σχήμα «μη βιώσιμο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ απέρριψε τη συμμετοχή του Σύρου προέδρου σε μια νέα κυβέρνηση, αφού ο νυν επικεφαλής του συριακού κράτους δήλωσε ότι δεν θα είναι δύσκολο να επέλθει μια συμφωνία για το σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού, που θα περιλαμβάνει πρόσωπα από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητους και προσκείμενους στο νυν καθεστώς.
«Δεν γνωρίζω εάν οραματίζεται τον εαυτό του να αποτελεί μέρος αυτής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προφανώς αυτό θα ήταν κάτι το μη βιώσιμο για εμάς» τόνισε ο Έρνεστ, στον απόηχο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Σύρος πρόεδρος στο Sputnik.

Σχετικές ειδήσεις