ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Ερντογάν στη Ρωσία για την «υποστήριξη» που προσφέρει στην Αρμενία

Αιχμές Ερντογάν στη Ρωσία για την «υποστήριξη» που προσφέρει στην Αρμενία

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 2 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των δυνάμεων που στηρίζονται από την Αρμενία στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα σήμερα ότι η Αρμενία θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει το Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι, αν κάποια χώρα παίρνει το μέρος της μιας πλευράς, αυτή είναι η Ρωσία, απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της Μόσχας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους Αζέρους. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει στενούς γλωσσικούς και εθνικούς δεσμούς.

«Ελπίζω ότι η Αρμενία θα μιμηθεί τα βήματα που κάνει το Αζερμπαϊτζάν για να επιτύχει το τέλος των συγκρούσεων», είπε ο Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα, ενώπιον τοπικών αξιωματούχων. Σημείωσε όμως ότι επί του παρόντος «δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».

«Η Ρωσία λέει ότι η Τουρκία παίρνει το μέρος της μιας πλευράς. Αν ψάχνουμε κάποιον που στηρίζει μία πλευρά, τότε αυτός είναι η Ρωσία», δήλωσε, απαντώντας έτσι στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος είχε προειδοποιήσει ξεκάθαρα την Τουρκία να μην παρέμβει στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Άγκυρα πολλαπλασίασε τις δηλώσεις υπέρ των συμμάχων της. Την Τρίτη (05/04) ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η χώρα του θα σταθεί στο πλευρό των «αδελφών» Αζέρων «μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως».

Από την άλλη, η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία καθώς αρνείται να αναγνωρίσει ότι η σφαγή χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1915, ισοδυναμούσε με γενοκτονία.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 2 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των δυνάμεων που στηρίζονται από την Αρμενία στον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια συμφωνία εκεχειρίας την Τρίτη (05/04).

Σχετικές ειδήσεις