ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι - Είναι αυτός ο «τζιχαντιστής με το καπέλο»;

Συνελήφθη καταζητούμενος για τις επιθέσεις στο Παρίσι - Είναι αυτός ο «τζιχαντιστής με το καπέλο»;

Ο Αμπρινί είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο 31χρονος Βέλγος που καταζητείτο από τις αρχές ως ύποπτος για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη, μετέδωσε η δημόσια βελγική τηλεόραση VRT.

Ο Αμπρινί είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη αφότου θεάθηκε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη στις Βρυξέλλες λίγες ημέρες πριν διαπράξουν τις πολύνεκρες επιθέσεις τους στο αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης οι βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους.

Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν απόψε ότι συνελήφθησαν ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ο οποίος θεωρείται πως ενέχεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, καθώς και άλλα τέσσερα πρόσωπα, ανάμεσά τους ένας άνδρας που πιστεύουν ότι ήταν συνεργός των βομβιστών-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες την 22η Μαρτίου.

«Το απόγευμα, ο Μοχάμεντ Αμπρινί (...) συνελήφθη στο Άντερλεχτ (μια συνοικία των Βρυξελλών). Μαζί με εκείνον συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Τιερί Βερτς.

Πέραν της σύνδεσης του Αμπρινί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έναν από τους βασικούς υπόπτους των επιθέσεων στο Παρίσι, οι εισαγγελείς ερευνούν εάν ο Βελγομαροκινός Αμπρινί, 31 ετών, είναι ο τρίτος ύποπτος, ο «άνδρας με το καπέλο», ο οποίος καταγράφηκε από κάμερες την 22η Μαρτίου στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, μαζί με τους δύο βομβιστές-καμικάζι λίγο πριν διαπράξουν τις επιθέσεις.

Μερικές ώρες νωρίτερα, πηγές στη βελγική αστυνομία είχαν γνωστοποιήσει τη σύλληψη άλλων δύο προσώπων, ο ένας από τους οποίους, ο Οσάμα Κ., εκτιμάται πως είναι το πρόσωπο που θεάθηκε μαζί με τον καμικάζι και διέπραξε την επίθεση σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών την ίδια ημέρα.

Ο Οσάμα Κ., πιο γνωστός με το όνομα Νάιμ ελ Χάμεντ, συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ύποπτο, τον Ερβέ Μπ. Μ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των βελγικών εισαγγελικών αρχών.

«Η έρευνα συνεχίζεται με ιδιαίτερα ενεργό (τρόπο)», τόνισε ο Τιερί Βερτς, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για επιχειρησιακές λεπτομέρειες «σε αυτό το στάδιο».

Σχετικές ειδήσεις