ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο διεθνής συνασπισμός εντείνει τις επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

ΗΠΑ: Ο διεθνής συνασπισμός εντείνει τις επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

Τις πιέσεις του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα εντείνει, σε συνεργασία με το Ιράκ, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνεχίζοντας τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο τα ηγετικά στελέχη της ISIS, όπως ανακοίνωσε από τη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η απελευθέρωση της Μοσούλης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης του Ιράκ την οποία ελέγχει το ΙΚ, βρίσκεται «ψηλά στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του».

«Ο συνασπισμός θα συνεργαστεί με το Ιράκ για να αυξήσουμε τις πιέσεις και θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε και να εξοντώνουμε τους ηγέτες του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ)», είπε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα, δεν υπέβαλε κανένα αίτημα για αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων, προκειμένου να βοηθήσουν στον πόλεμο κατά του ΙΚ. Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη του προέδρου και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ στον αγώνα που δίνει ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα μια πολιτική κρίση, μια οικονομία σε κατάρρευση και τους τζιχαντιστές.

Ερωτηθείς για το θέμα της Μοσούλης, ο Κέρι είπε ότι «στο τέλος θα απελευθερωθεί», αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της πόλης.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, που εδρεύει στη Βαγδάτη, παραδέχτηκε άλλωστε την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του είναι καλύτερα προετοιμασμένες για να καταλάβουν τη Μοσούλη, παρά τη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις