ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers:Μετά τον Κάμερον και ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία

Panama Papers:Μετά τον Κάμερον και ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία

O υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από τη φορολογική του δήλωση για το 2014/2015, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος την Κυριακή έλαβε την πρωτοφανή για τα δεδομένα της Βρετανίας απόφαση να δημοσιεύσει τις απολαβές που συγκέντρωσε και τους φόρους που κατέβαλε.

Οι δημοσιεύσεις των φορολογικών στοιχείων εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών της συντηρητικής κυβέρνησης να διαλύσει κάθε αμφιβολία σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων, ιδίως μετά τις αποκαλύψεις για τον πατέρα του Βρετανού πρωθυπουργού, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα Έγγραφα του Παναμά.

Σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του Όσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών κατέβαλε σε φόρους το ποσό των 72.210 λιρών (90.029 ευρώ), ενώ το συνολικό φορολογητέο εισόδημά του ανήλθε σε 198.738 λίρες (247.770 ευρώ).

Το εισόδημά του προέκυψε από το μισθό του ύψους 120.526 λιρών, 33.562 λίρες καθαρό εισόδημα από μισθώματα και έσοδα από μερίσματα ύψους 44.647 λιρών.

Κάμερον: Οι αρχές θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες από φορολογικούς παραδείσους

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι οι περισσότερες από τις κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος και τα υπερπόντια εδάφη, όπως τα Κέιμαν και οι Παρθένες Νήσοι που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, θα πρέπει στο εξής να μοιράζονται με το Λονδίνο τις φορολογικές πληροφορίες που διαθέτουν.

Τα εδάφη αυτά, εκτός από τα Γκέρνσεϊ και την Ανγκουίλα, έχουν συμφωνήσει να παράσχουν στις δικαστικές και φορολογικές αρχές της Βρετανίας πλήρη πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν την ταυτότητα των ιδιοκτητών των εταιρειών που έχουν την έδρα τους σε αυτά, είπε ο Κάμερον μιλώντας στο κοινοβούλιο.

"Για πρώτη φορά, η αστυνομία και οι αρχές θα είναι σε θέση να βλέπουν ακριβώς ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο των εταιρειών που είναι καταχωρημένες στα εδάφη αυτά", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέροντας μεταξύ άλλων τα Κέιμαν, τις Παρθένες Νήσους, τις Βερμούδες και το νησί Τζέρσεϊ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο πρωθυπουργός με στόχο να αντισταθμίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για τη δημοτικότητά του η αποκάλυψη ότι στο παρελθόν είχε μετοχές σε ένα εξωχώριο επενδυτικό ταμείο που είχε ιδρύσει ο πατέρας του, Ίαν Κάμερον, ο οποίος πέθανε το 2010.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam ωστόσο έκρινε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει "να κάνει περισσότερα" και να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες που θα λάβει η κυβέρνηση από τη συμφωνία της με τις κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος.