ΚΟΣΜΟΣ

Να πώς το FBI κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο (Vid)

Να πώς το FBI κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο (Vid)

Χάκερς επέτρεψαν στο FBI να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του iPhone που χρησιμοποιήθηκε από έναν από τους δράστες των δολοφονιών στο Σαν Μπερναρντίνο (Καλιφόρνια) εξαιτίας ενός σφάλματος που ανακάλυψαν στο λογισμικό, ανέφερε χθες η εφημερίδα Washington Post.

Οι χάκερς ανταμείφθηκαν για την παρέμβασή τους, διευκρίνισε η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Η ανακάλυψη αυτού του σφάλματος επέτρεψε να δουλευτεί ένα κομμάτι του πληροφοριακού υλικού, βάσει του οποίου οι αμερικανικές αρχές κατάφεραν να παρακάμψουν την αναγνώριση με τέσσερα ψηφία του iPhone χωρίς να ενεργοποιήσουν μια λειτουργία που θα διέγραφε όλα τα δεδομένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

To FBI δεν είχε δυσκολία να ξεκλειδώσει τον τετραψήφιο κωδικό pin. Η δυσκολία έγκειτο όμως στο να απενεργοποιηθεί μια λειτουργία της συσκευής που διαγράφει όλα τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί έπειτα από 10 αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί ο κωδικός πρόσβασης, προσθέτει η Post.

Οι δράστες των δολοφονιών στο Σαν Μπερναρντίνο, ο Σάγεντ Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, σκότωσαν 14 ανθρώπους στις 2 Δεκεμβρίου 2015, προτού σκοτωθούν από την αστυνομία. Άλλα δύο κατεστραμμένα κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν μετά την επίθεση.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε μια δικαστική διαδικασία εναντίον της Apple η οποία είχε αρνηθεί να αποσπάσει τα δεδομένα από τη συσκευή και να παραδώσει ένα αντίγραφο στους ερευνητές ή να τους δώσει τους προσωπικούς κωδικούς του χρήστη. Η Apple, υποστηριζόμενη από το Google και το Facebook, είχε αρνηθεί να παράσχει αυτά τα στοιχεία επικαλούμενη την προστασία των δεδομένων.

Το FBI, χωρίς να αποκαλύψει τη μέθοδο που χρησιμοποίησε για να ξεμπλοκάρει το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο, είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα πως κατάφερε να ξεκλειδώσει τη συσκευή έπειτα από επέμβαση τουλάχιστον ενός τρίτου ατόμου, την ταυτότητα του οποίου δεν προσδιόρισε, θέτοντας τέρμα σε μια δικαστική αντιπαράθεση με την Apple.

Η Apple δεν σκοπεύει να υποβάλει μήνυση κατά του FBI ώστε να το υποχρεώσει να αποκαλύψει τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά οι δικηγόροι της προειδοποίησαν ότι θα ζητήσουν λεπτομέρειες για τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές προκειμένου να αποκτήσουν τα δεδομένα που αναζητούσαν.

Σχετικές ειδήσεις