ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: 237 πολίτες δικάζονται διότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια εναντίον του Προέδρου (Vid)

Αίγυπτος: 237 πολίτες δικάζονται διότι διαδήλωσαν χωρίς άδεια εναντίον του Προέδρου (Vid)

Ενώπιον τεσσάρων δικαστηρίων στο Κάιρο και στη Γκίζα οδηγήθηκαν 237 ακτιβιστές διότι συμμετείχαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δήλωσαν πηγές στο αιγυπτιακό δικαστικό σώμα χθες Σάββατο (30/4).

Χιλιάδες Αιγύπτιοι, εξοργισμένοι για την απόφαση του Σίσι να παραδώσει δύο νησιά στη Σαουδική Αραβία, διαδήλωσαν την 15η Απριλίου απαιτώντας ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την εξουσία. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση αφότου ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου ανέλαβε την εξουσία, το 2014. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν μια δεύτερη διαδήλωση.

Τουλάχιστον 382 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις αυτές, ανέφερε σε μια έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Οι 237 εξ αυτών προσήχθησαν ενώπιον των τεσσάρων δικαστηρίων και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς άδεια των αρχών, σύμφωνα με τις πηγές στο δικαστικό σώμα. Οι δίκες πήραν αναβολή. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως τρία έτη στην περίπτωση που κριθούν ένοχοι.

Ο Σίσι επικρίθηκε για τη συμφωνία που συνήψε με τη Σαουδική Αραβία για την παραχώρηση των ακατοίκητων νησιών Τιράν και Σανάφιρ της Ερυθράς Θάλασσας στην κυριαρχία του Ριάντ.

Σαουδάραβες και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως τα νησιά αυτά ανήκαν στο βασίλειο και βρίσκονταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο απλά και μόνο διότι το Ριάντ είχε ζητήσει από το Κάιρο να τα προστατεύσει το 1950.

Δεν υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Σίσι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άμεση απειλή για την εξουσία της λόγω της συμφωνίας.

Σχετικές ειδήσεις