ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών σήμερα - Ακροδεξιός και οικολόγος, οι δύο υποψήφιοι

Αυστρία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών σήμερα - Ακροδεξιός και οικολόγος, οι δύο υποψήφιοι

Στις οκτώ το πρωί της Κυριακής (22/05) άνοιξαν τις πόρτες τους τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία και περιμένουν τους πολίτες να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου δημοκρατίας.

Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Αυστρίας, είναι ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το εκλογικό τους δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι, στα τμήματα τα οποία θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος. Το 14% του εκλογικού σώματος αναμένεται να ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται με τη λήξη της ψηφοφορίας όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν θα ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.

Οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, είχε κερδίσει ο Χόφερ, με ποσοστό 35%, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.

Σχετικές ειδήσεις