ΚΟΣΜΟΣ

Το ΙΚ στρατολογεί μαχητές με αντάλλαγμα φαγητό στη Φαλούτζα

Το ΙΚ στρατολογεί μαχητές με αντάλλαγμα φαγητό στη Φαλούτζα

Η κυβέρνηση του Ιράκ σταμάτησε να καταβάλλει τους μισθούς των υπαλλήλων της τόσο στη Φαλούτζα όσο και σε άλλες πόλεις που ελέγχονται από το ΙΚ πριν από περίπου έναν χρόνο για να μην κατάσχονται τα χρήματα αυτά από τους τζιχαντιστές.

Ιρακινοί που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Φαλούτζα, μετά την προώθηση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των συμμάχων τους, υποστηρίζουν ότι επιβίωσαν στην πόλη τρώγωντας ξερούς χουρμάδες και ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν τα τρόφιμα για να στρατολογούν μαχητές, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι οικογένειές τους λιμοκτονούν.

Οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές φρουρούν αυστηρά τις αποθήκες τροφίμων στην πολιορκημένη πόλη, την οποία κατέλαβαν τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες πριν ανακηρύξουν ένα «χαλιφάτο» στα εδάφη που ελέγχουν, στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι τζιχαντιστές επισκέπτονταν τακτικά τις οικογένειες αφού άρχισε να παρατηρείται έλλειψη τροφίμων και πρόσφεραν εφόδια σε όσους στρατολογούνταν, υποστήριξε η 23χρονη Χάνα Μάχντι Φαγιάντ, από το Σιτζίρ, στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης. «Είπαν στον γείτονά μας ότι θα του έδιναν ένα σακί αλεύρι αν εντασσόταν στην οργάνωση. Εκείνος αρνήθηκε και, αφού έφυγαν, το έσκασε με την οικογένειά του», είπε η νεαρή γυναίκα.

Τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις «εξαιρετικά δυσάρεστες» αλλά αξιόπιστες πληροφορίες που αναφέρουν ότι Ιρακινοί άνδρες και νεαρά αγόρια κακοποιούνται από ένοπλες οργανώσεις οι οποίες συνεργάζονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, αφού καταφέρουν να διαφύγουν από τη Φαλούτζα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν επίσης καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων.

«Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς ένοπλες ομάδες που στηρίζουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θέτουν υπό κράτηση τους άνδρες» προκειμένου να τους υποβάλουν σε «ελέγχους ασφαλείας» οι οποίοι όμως σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σωματική βία «και άλλες μορφές κακοποίησης, με σκοπό προφανώς την απόσπαση εξαναγκαστικής ομολογίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ρά'αντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ύπατος Αρμοστής σημείωσε ότι οι ιρακινές αρχές έχουν νόμιμο συμφέρον να ελέγχουν εξονυχιστικά όποιον διαφεύγει από περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ ώστε να διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι επικίνδυνοι, ούτε εμπλέκονται σε θηριωδίες. Επισήμανε όμως ταυτόχρονα ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να διενεργείται από τις νόμιμες αρχές.

Σχετικές ειδήσεις