ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Παρίσι: Εγκρίθηκε η έκδοση του Αμπρινί στη Γαλλία

Τρομοκρατικές επιθέσεις Παρίσι: Εγκρίθηκε η έκδοση του Αμπρινί στη Γαλλία

Από όλους τους υπόπτους που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, μόνο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ έχει εκδοθεί στη Γαλλία και παραμένει προφυλακισμένος από τις 27 Απριλίου

Ο Μοχάμεντ Αμπρινί, ένας Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής που εμπλέκεται στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, θα εκδοθεί από το Βέλγιο στη Γαλλία, όμως «όχι άμεσα», όπως ανακοίνωσαν οι βελγικές δικαστικές αρχές.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι ο κατηγορούμενος εμπλέκεται ταυτόχρονα και στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου.

«Το συμβούλιο πρωτοδικών των Βρυξελλών έκρινε εκτελεστέο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης» που είχε εκδοθεί σε βάρος του Αμπρινί, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία ενώ ενδέχεται να δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο.

Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα να εκδοθεί προσωρινά στη Γαλλία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν ακόμη οι γαλλικές αρχές, ή να ανακριθεί στο Βέλγιο από τους Γάλλους ανακριτές.

Ο Αμπρινί συνελήφθη στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου και ομολόγησε ότι ήταν ο λεγόμενος «άνδρας με το καπέλο» που συνόδευσε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την ημέρα των επιθέσεων.

Εκτός από τον Αμπρινί, το συμβούλιο πρωτοδικών ενέκρινε επίσης την έκδοση στη Γαλλία του Μοχάμεντ Μπακαλί, 28 ετών, ο οποίος φέρεται ότι νοίκιασε μια BMW η οποία χρησιμοποιήθηκε στην προετοιμασία των επιθέσεων του Παρισιού.

Άλλος ένας ύποπτος, ο Χάμζα Ατού, πρόκειται να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές υπό τον όρο ότι οι Γάλλοι θα τον ξαναστείλουν πίσω στο Βέλγιο προκειμένου να εκτίσει εκεί την ποινή που θα του επιβληθεί από τα βελγικά δικαστήρια. Αναμένεται επίσης σύντομα να εκδοθούν στη Γαλλία, άνευ όρων, άλλοι δύο άνδρες που βοήθησαν τον Αμπντεσλάμ, ο Μοχάμεντ Αμρί και ο Αλί Ουλκαντί.

Σχετικές ειδήσεις